Przez wiele osób uznawane są za najsmaczniejsze owoce. Idealne o każdej porze roku, bogate w witaminy i związki mineralne, zawierają stosunkowo niewiele kalorii i są wykorzystywane w kuchni jako dodatek do różnych dań, deserów, ciast i napojów. Jabłka. Nasze krajowe, polskie najsmaczniejsze owoce. Uprawiane w sadach i przydomowych ogródkach, ulubione przez miliony i spożywane codziennie pod różnymi postaciami. Dlaczego warto jeść jabłka? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie poniżej.
Wykorzystanie jabłek w polskiej kuchni
Od dawien dawna, jeszcze w kuchni staropolskiej, jabłka wykorzystywano jako nadzienie i farsz różnych dań, zarówno mięsnych, jak i słodkich, które traktowano również jako ciepły deser. Kaczka z jabłkami, jabłka pieczone, naleśniki lub omlety z jabłkiem, mus jabłkowy jako deser, albo po prostu surowe, umyte i pokrojone w cząstki jako słodkie i zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek.
Różnorodność gatunków, smaków i aromatu sprawia, że każdy może znaleźć swoje ulubione – twarde i kwaśne lub o miękkim i słodkim miąższu. Jabłka są idealne na przekąskę, pozwalają szybko zaspokoić mały głód i przy tym mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu, wspomagając jego witalność.
Wiosną chętnie sięgamy po pierwsze jabłka jako świeżą odmianę po zimowym ciężkim jedzeniu. Latem, świeżo wyciskany sok z jabłek orzeźwia i gasi pragnienie. Jesienią aromatyczna szarlotka kusi, by spędzić wieczór przy herbatce i pogaduszkach, a zimą otwieramy zapasy przygotowane kilka miesięcy wcześniej – kompoty, soki, musy itd. Jabłka towarzyszą nam przez cały rok i dzięki temu zawsze możemy mieć je w swoich domach.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Poza samymi walorami smakowymi, kochamy jabłka również z uwagi na ich dużą zawartość witamin i mnóstwo cennych właściwości, wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najważniejsze z nich przedstawiamy poniżej:
- Wspomagają nasz metabolizm – dzięki zawartym pektynom i błonnikowi działają niczym miotełka, która pomaga pozbyć się szkodliwych, toksycznych substancji z naszego organizmu. Usprawniają pracę jelit i wpływają pozytywnie na pracę układu trawiennego.
- Przeciwdziałają chorobie Alzheimera – dzięki substancji, której największe stężenie jest w skórce owocu, wpływają pozytywnie na pracę mózgu i procesy zapamiętywania. Kwercetyna chroni nasz mózg przed degeneracją.
- Zapobiegają chorobom układu krążenia – a to dzięki pektynom, które skutecznie utrudniają powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
- Pomocne w dietach odchudzających – i wpływa na to kilka czynników: jabłka zawierają sporo pektyn, które odpowiadają za uczucie sytości, a także błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Jednocześnie więc zapewniają nam sytą przekąskę, niskokaloryczną i bogatą w witaminy. Niektóre diety odchudzające oparte są wyłącznie na jabłkach, które należy jeść przez 7 dni.
- Chronią przed osteoporozą – głównie dzięki florydzynie, która wpływa na zwiększenie gęstości kości. Wpływa pozytywnie na ich strukturę i zapobiega łamliwości.
- Jabłka dla urody – zawarte w owocach cenne minerały wpływają pozytywnie na strukturę skóry, poprawiając jej stan. Przeciwutleniacze występujące w jabłkach chronią z kolei komórki przed zbyt wczesnym starzeniem się oraz wzmacniają kolagen.
- Nadzieja dla astmatyków – jeśli kobieta w ciąży zajada się jabłkami, może być pewna że jej dziecko nie będzie cierpiało na astmę. Z kolei u dzieci, które zmagając się z t ą chorobą piją regularnie sok jabłkowy, zauważa się znaczna poprawę w jakości oddychania oraz większą swobodę łapania oddechu.
- Pomagają dbać o higienę jamy ustnej – poprzez stymulowanie dziąseł do wydzielania śliny, która działa antybakteryjnie i hamuje rozwój próchnicy.
- Ochrona wzroku – jeśli twoja dieta jest bogata w jabłka, tym samym pomaga chronić twój wzrok przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Takie właściwości posiadają zawarte w skórce owocu barwniki.
- Zapobiegają hemoroidom – w jaki sposób? Jabłka zawierają dużo błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie, a co za tym idzie chroni przed nieprzyjemnymi zaparciami, których duża częstotliwość może mieć związek z pojawianiem się hemoroidów.
Jedz na zdrowie
Poza tym jabłka to prawdziwa witaminowa bomba. Minerały i witaminy zawarte w tych owocach wpływają pozytywnie na odporność organizmu, zwiększają witalność, dodają energii i chronią komórki przez starzeniem się. Mamy ogromne szczęście, że jabłka dostępne są w naszych sklepach i zawsze, kiedy tylko chcemy, bez problemu możemy je dostać, za niską cenę. Czy teraz już wiesz dlaczego warto jeść jabłka?