– 0,7 szklanki mąki pszennej
– 0,5 szklanki cukru
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu (można dodać też inne przyprawy korzenne ale nie trzeba)
1. Suche i mokre składniki mieszamy w osobnych miseczkach, a następnie łączymy zawartość misek ze sobą. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok 25 min w temp 180C (lub do suchego patyczka).
2. Teraz nakładamy na muffinki krem. Dowolny. U nas jest śmietanowo-mascarpone. Nakładamy go dowolnie może być rękawem cukierniczym może być łyżką, nie ma to znaczenia, bo i tak nasze świąteczne muffinki będą się fajnie prezentować!
Pozostaje nam dekoracja. Mamy dla was dwie propozycje.
Nie wymagają użycia żadnych specjalistycznych przyrządów, ani nawet lukru plastycznego. Wszystkie składniki można kupić w najbliższym sklepiku. Potrzebne nam będą: biała draże, kawałek czekolady, precelki oraz wiśnie kandyzowane, ewentualnie czerwone cukierki typu m&ms czy żurawina.
Czekoladę rozpuszczamy i na każdym drażu robimy czarną kropeczkę – to będzie nasze oczko. Precle rozcinamy nożem na pół – trudna sprawa ale w końcu się uda 🙂 Teraz układamy według wzoru naszą dekorację i gotowe!
Do wykonania tych ozdobnych choinek potrzeba nam lukru plastycznego, nożyczki do paznokci (oczywiście nieużywane, przeznaczone tylko do kontaktu z żywnością:)) oraz gwiazdki cukrowe.
Teraz przy pomocy nożyczek robimy w lukrze nacięcia, tak jak na zdjęciu. Wykonujemy je jak nam się podobna, symetria nie ma tu znaczenia. Dla ułatwienia można sobie nabić naszą choinkę na wykałaczkę:)
To czubku każdej choinki doklejamy gwiazdkę.
Choinki gotowe do położenia na naszych muffinkach 🙂