My proponujemy, byście pastę z tuńczyka podali z brukselką. Odżywcze właściwości brukselki są dobrze znane każdemu miłośnikowi zdrowej kuchni. Brukselka posiada mnóstwo witamin, takich jak A, C i E, oraz tych z grupy B. Co więcej, już tylko 170g brukselki wystarcza, aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie w witaminę C. Szczególnie polecana jest dla kobiet w ciąży. Posiada cenny kwas foliowy, a także beta karoten. Brukselka jest także źródłem takich pierwiastków jak cynk i fosfor, wpływa zatem korzystnie na kondycję włosów i paznokci, sód i potas, dzięki którym nasz układ nerwowy działa stabilnie, a także żelazo, a więc dania z brukselki polecane są szczególnie osobom ze skłonnościami do anemii. Najlepsza jest gotowana brukselka na parze, nie traci wtedy swoich cennych składników odżywczych, a jej smak i kolor pozostają wyraźne.
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 1 jajko
– 1 kiszony ogórek
– 1 mała cebula dymka wraz ze szczypiorem
– łyżka majonezu
– łyżeczka musztardy sarepskiej
– sól, pieprz, koperek
1. Tuńczyka odcedzić z nadmiaru oleju, umieścić w misce. Jajko ugotować na twardo, ostudzić, posiekać na drobno. Ogórka i cebulę również pokroić na drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać.
2. Szczypiorek posiekać, i wraz z koperkiem dodać do pasty. Ponownie wymieszać, posolić do smaku i obficie popieprzyć. Nie żałować pieprzu i kopru! Tuńczyk bardzo je lubi.
3. Dodać do całości majonez i musztardę, ponownie wymieszać.
4. Brukselkę obrać, ugotować, ostudzić, następnie pokroić w plastry i kłaść na kanapkę z pastą. Oprószyć szczypiorkiem.
Teraz nie będziecie się już zastanawiać z czym kanapki podać, by nieco urozmaicić sobie śniadanie w pracy czy szkole. Pasta z tuńczyka jest idealna jako zdrowe drugie śniadanie. Aby kanapka pozostała świeża i nienaruszona, zapakowaliśmy ją w funkcjonalny i poręczny lunchbox kostkę firmy GUSTUS. Dzięki swojej budowie i osobnym komorom, pyszne drugie śniadanie do szkoły bądź biura zachowa swoją pierwotną formę, a posiłek stanie się przyjemnością! Lunchbox jest wykonany z najlepszych materiałów, dlatego bez obaw możemy zapakować w niego smakołyki dla naszych pociech.
Autor: Weronika Tomyślak
Wygląda smakowicie nie pomyslalabym o połączeniu tuńczyka z brukselka