Strona Główna » Coś na ząb » Z czym kanapki? Pasta z tuńczyka!

Ten, kto myśli, że kanapki muszą być nudne, powinien zapoznać się z naszą dzisiejszą propozycją. Bo wszystko zależy od tego z czym kanapki podamy. Pyszna pasta z tuńczyka, którą przygotowaliśmy specjalnie dla Was, smakuje wyśmienicie i wprost rozpływa się w ustach! Podana na chlebie z ugotowaną brukselką i szczypiorkiem stanowi pyszny, pełnowartościowy posiłek.

Właściwości brukselki:

My proponujemy, byście pastę z tuńczyka podali z brukselką. Odżywcze właściwości brukselki są dobrze znane każdemu miłośnikowi zdrowej kuchni. Brukselka posiada mnóstwo witamin, takich jak A, C i E, oraz tych z grupy B. Co więcej, już tylko 170g brukselki wystarcza, aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie w witaminę C. Szczególnie polecana jest dla kobiet w ciąży. Posiada cenny kwas foliowy, a także beta karoten. Brukselka jest także źródłem takich pierwiastków jak cynk i fosfor, wpływa zatem korzystnie na kondycję włosów i paznokci, sód i potas, dzięki którym nasz układ nerwowy działa stabilnie, a także żelazo, a więc dania z brukselki polecane są szczególnie osobom ze skłonnościami do anemii. Najlepsza jest gotowana brukselka na parze, nie traci wtedy swoich cennych składników odżywczych, a jej smak i kolor pozostają wyraźne.

Pasta z tuńczyka – składniki:

– 1 puszka tuńczyka w oleju

– 1 jajko

– 1 kiszony ogórek

– 1 mała cebula dymka wraz ze szczypiorem

– łyżka majonezu

– łyżeczka musztardy sarepskiej

– sól, pieprz, koperek

 

Pasta z tuńczyka wykonanie:

1. Tuńczyka odcedzić z nadmiaru oleju, umieścić w misce. Jajko ugotować na twardo, ostudzić, posiekać na drobno. Ogórka i cebulę również pokroić na drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać.

z czym kanapki

2. Szczypiorek posiekać, i wraz z koperkiem dodać do pasty. Ponownie wymieszać, posolić do smaku i obficie popieprzyć. Nie żałować pieprzu i kopru! Tuńczyk bardzo je lubi.

z czym kanapki

3. Dodać do całości majonez i musztardę, ponownie wymieszać.

4. Brukselkę obrać, ugotować, ostudzić, następnie pokroić w plastry i kłaść na kanapkę z pastą. Oprószyć szczypiorkiem.

z czym kanapki

z czym kanapki

z czym kanapki

Teraz nie będziecie się już zastanawiać z czym kanapki podać, by nieco urozmaicić sobie śniadanie w pracy czy szkole. Pasta z tuńczyka jest idealna jako zdrowe drugie śniadanie. Aby kanapka pozostała świeża i nienaruszona, zapakowaliśmy ją w funkcjonalny i poręczny lunchbox kostkę firmy GUSTUS. Dzięki swojej budowie i osobnym komorom, pyszne drugie śniadanie do szkoły bądź biura zachowa swoją pierwotną formę, a posiłek stanie się przyjemnością! Lunchbox jest wykonany z najlepszych materiałów, dlatego bez obaw możemy zapakować w niego smakołyki dla naszych pociech.

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. Ewa pisze:

    Wygląda smakowicie nie pomyslalabym o połączeniu tuńczyka z brukselka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *