– chiński makaron
-5 pomidorków cherry
– ulubione kiełki np. brokuła
– czerwona papryka
– 1 cebula dymka
– kostka tofu
– łyżka sosu sojowego
– sos słodko kwaśny (można kupić gotowy lub przyrządzić własny)
– łyżka oliwy
– 3 łyżki nasion słonecznika
– 0,5 ostrej papryczki czerwonej
– 0,5 ostrej papryczki żółtej
Z składnikami sałatki możemy dowolnie eksperymentować, świetnie się sprawdzi np. zielony ogórek. Jeśli nie przepadamy za pikantnym smakiem, zamiast ostrej papryki możemy użyć papryki słodkiej w innym kolorze np. żółtej lub zielonej.
Artykuły spożywcze w atrakcyjnej cenie kupisz tutaj.
1.Warzywa myjemy, kroimy, paprykę oczyszczamy z nasion. Dodajemy pokrojony szczypiorek i kiełki, mieszamy.
2. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy.
Spróbuj też: sałatka z rukolą, kurczakiem i pysznym sosem miodowo musztardowym
4. Makaron podsmażamy na łyżce oliwy, podlewamy łyżką sosu sojowego. Podsmażamy aż do zarumienienia, ser powinien mieć chrupiącą, złocistą skórkę.
5. Tofu zdejmujemy z patelni, na pozostałej oliwie podsmażamy nasiona słonecznika.
6. Wszystkie składniki mieszamy. Podajemy z sosem słodko kwaśnym.
Nasza sałatka z chińskim makaronem jest gotowa, smacznego!