– 2 butelki białego wina semi sweet, najlepiej ze szczepów bułgarskich
– łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki miodu (malinowy lub lipowy)
– 1 pomarańcza
– kilka anyżowych gwiazdek
– 7-8 sztuk goździków
– 2-3 połamane laski cynamonu
– szczypta imbiru, jeśli przepadacie za jego smakiem
Przepis na grzane wino jest bardzo prosty!
Wino wlewamy do garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy, pociętą w cieniutkie plasterki pomarańczę. Podgrzewamy powoli na małym ogniu. To ważne, aby przyprawy powoli wydobywały swój aromat i właściwości. Po dłuższej chwili, posłodzić miodem. W trakcie gotowania, kosztujemy i dodajemy miodu, bądź przypraw według uznania. Podgrzewamy dalej wolno mieszając. Uwaga! Nie wolno doprowadzić do zagotowania! Grzaniec powinien parować, wtedy jest już gotowy. Podawać z pomarańczą.
Z grzańcem w dłoni, chłodne wieczory, od razu nabierają rumieńców. Na zdrowie!
Autor: Weronika Tomyślak
Ale narobiliscie mi apetytu!!! Cudownie wyglada!
juz czuje ten zapach…ale samej pic nie bede poczekam na powrot meza i razem sprobujemy
Ooooo nareszcie cos dla mnie. Idealnie, ze z bialego wina, bo wszedzie tylko grzance z czerwonego, a po czerwonym niestety moj delikatny zoladeczek wariuje.
Super!