Strona Główna » Coś na ząb » Do picia » Aromatyczny grzaniec z białego wina – przepis

Gdy za oknem coraz mniej słońca, a szare, chłodne dni sprawiają, że czujemy się przygnębieni, warto przyrządzić grzaniec, który szybko postawi nas na nogi. Jeśli nie mamy zatem w planach nic innego, jak po całym dniu, usiąść wygodnie w fotelu w ciepłych kapciach, polecamy rozgrzać się aromatycznym grzańcem z białego wina! Docenicie nie tylko jego odmienny smak, ale również właściwości rozgrzewające i wyciszające.

 

Grzaniec

Składniki na grzaniec – 4 porcje:

 

– 2 butelki białego wina semi sweet, najlepiej ze szczepów bułgarskich
– łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki miodu (malinowy lub lipowy)
– 1 pomarańcza
– kilka anyżowych gwiazdek
– 7-8 sztuk goździków
– 2-3 połamane laski cynamonu
– szczypta imbiru, jeśli przepadacie za jego smakiem

Sposób przygotowania, czyli jak zrobić grzaniec?

Przepis na grzane wino jest bardzo prosty!

Wino wlewamy do garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy, pociętą w cieniutkie plasterki pomarańczę. Podgrzewamy powoli na małym ogniu. To ważne, aby przyprawy powoli wydobywały swój aromat i właściwości. Po dłuższej chwili, posłodzić miodem. W trakcie gotowania, kosztujemy i dodajemy miodu, bądź przypraw według uznania. Podgrzewamy dalej wolno mieszając. Uwaga! Nie wolno doprowadzić do zagotowania! Grzaniec powinien parować, wtedy jest już gotowy. Podawać z pomarańczą.

Grzaniec

Z grzańcem w dłoni, chłodne wieczory, od razu nabierają rumieńców. Na zdrowie!

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 4 komentarze

  1. x pisze:

    Ale narobiliscie mi apetytu!!! Cudownie wyglada!

  2. juz czuje ten zapach…ale samej pic nie bede poczekam na powrot meza i razem sprobujemy

  3. Zuzia pisze:

    Ooooo nareszcie cos dla mnie. Idealnie, ze z bialego wina, bo wszedzie tylko grzance z czerwonego, a po czerwonym niestety moj delikatny zoladeczek wariuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *