Strona Główna » Gadżetomania » Dla domu » Jak parzyć kawę, by w pełni wydobyć jej aromat?

Jak parzyć kawę, by w pełni wydobyć jej aromat?

Choć kawa jest bardzo popularnym napojem, to jednak niewiele osób tak naprawdę wie jak parzyć kawę, by w pełni wydobyć jej aromat. Prawda jest taka, że parzenie kawy to prawdziwa sztuka, a dobrze zaparzona smakuje zupełnie inaczej – lepiej! Czy jesteś pewna, że Twój sposób parzenia wydobywa pełnie jej smaku? A może coś robisz nie tak? Sprawdź!

Mielona czy nie?

Jak parzyć kawę, by w pełni wydobyć jej aromat? Jedno jest pewne, kupna kawa mielona nigdy nie będzie tak aromatyczna, jak kawa ziarnista, zmielona tuż przed parzeniem. Zainwestuj w kawę ziarnistą oraz młynek (ręczny!), a szybko poczujesz różnicę, już sam zapach kawy, będzie dużo bardziej intensywny. Ziarna przechowuj w szczelnym, ciemnym opakowaniu, nie miel kawy „na zapas”.

Kawa po turecku

Jak parzyć kawę po turecku? Potrzebny nam będzie tygielek (który opcjonalnie możemy zastąpić niewielkim rondelkiem). Kawa po turecku jest mocna, słodka i koniecznie czarna, bez mleka. Na każdą łyżkę kawy, przypada łyżka cukru. Do tygielka wrzucamy kawę, cukier i zalewamy wodą (ok szklanki na łyżkę kawy). Czekamy aż na powierzchni pojawi się piana i zdejmujemy tygielek z ognia. Odczekujemy chwilę i ponownie stawiamy tygielek na ogień. Proces powtarzamy 3-4 razy. Następnie kawę przelewamy do filiżanek, najlepiej przez drobne sitko, by odcedzić fusy. By dodatkowo wzbogacić aromat kawy, możemy dodać do niej imbir, kardamon lub cynamon.

Jak zaparzyć kawę z dodatkami?

Jeśli szukasz urozmaicenia, koniecznie wypróbuj kawę z cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem, wanilią lub syropami smakowymi czy likierami.

jak parzyć kawę

 Kawa z fusami czy nie?

Większość ludzi uważa, że w parzeniu kawy nie ma nic skomplikowanego. Ot zalewamy kawę wrzątkiem, czekamy aż fusy opadną, ewentualnie dosładzamy i dodajemy mleko. Tymczasem prawda jest taka, że takie parzenie jest nieprawidłowe, a nawet niezdrowe! Jeśli wydaje Ci się, że taka kawa z fusami będzie bardziej intensywna i aromatyczna, od kawy bez fusów, to również jesteś w błędzie! Po zaparzeniu kawy, fusy powinno się odcedzić. Kawa nie powinna też parzyć się zbyt długo, bo traci wtedy swój aromat, zamiast go zyskać. Pamiętajmy też, że kawę zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzątkiem! Tak przygotowaną kawę najlepiej przelać do dzbanka.

Jak parzyć kawę, by w pełni wydobyć jej aromat?

Bardzo aromatyczną kawą, która nie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu, jest kawa po turecku. Jeśli chcemy zainwestować w sprzęt do parzenia kawy, polecamy ekspres ciśnieniowy lub przelewowy oraz kafetierkę. Już zaparzoną kawę można podawać w dzbanku ( u nas stylowy kafejnik z www.garneczki.pl ) i eleganckich filiżankach lub ulubionym kubku.

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *