Krem z pomidorów przepis na pyszny obiad
Krem z pomidorów przepis, który powinien znać każdy! To najlepsza recepta na chłodne, zimowe dni i nie tylko! Niesamowicie aromatyczna, a przy tym prosta w wykonaniu zupa, która chwyci za serce każdego łakomczucha. Poznajcie nasz przepis na zupę krem z pomidorów i papryki.
Składniki na krem z pomidorów i papryki (papryka to składnik opcjonalny :)):
- 2 marchewki
- 1 papryka (nie jest to składnik obowiązkowy, u nas jest to zupa krem z pomidorów i papryki, ale równie dobrze będzie smakować zupa z samych pomidorów)
- korzeń pietruszki
- 1 l passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- sól, pieprz, opcjonalnie trochę cukru do smaku
- ser do posypania (np. parmezan lub cheddar)
- grzanki (jeśli chcesz wykonać je samodzielnie, potrzebować będziesz: kilka skibek chleba (może być wczorajszy, oliwa z oliwek, papryka wędzona, sól, czosnek suszony)
Zupa krem z pomidorów przepis:
- Paprykę myjemy, kroimy w niewielkie kawałeczki. Obieramy korzeń pietruszki i marchewkę, kroimy je w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż się delikatnie zeszkli, dorzucamy dwa posiekane ząbki czosnku, paprykę, pietruszkę i marchewki. Mieszamy aż warzywa zmiękną.
- Zawartość patelni blendujemy. Dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez minimum 1h na małym ogniu, raz po raz mieszając. Im dłużej krem z pomidorów będzie mógł się pogotwać na małym ogniu, tym bardziej aromatyczny będzie.
- Zupę próbujemy i doprawiamy: odrobiną soli i pieprzem, opcjonalnie cukrem (to zależy od tego jakich pomidorów użyjemy, jeśli zupę zrobimy z świeżych, letnich pomidorów, prawdopodobnie wcale nie będzie potrzeby dodawania cukru). Jeśli lubisz pikantne smaki, do zupy możesz dodać trochę ostrej papryki. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i wrzucamy do zupy.
- Zupę najlepiej podawać z domowymi grzankami, tartym serem i natką pietruszki lub bazylią.
Przepis na grzanki do zupy:
- Do wykonania grzanek idealnie nadaje się nieco wczorajszy chleb.
- Chleb kroimy w kostkę, ilość zależy od Twojego zapotrzebowania :).
- Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju (świetnie sprawdza się tu oliwa smakowa np. z ziołami)
- Chlebek chwilke podsmażamy mieszając, dorzucamy przyprawy, według uznania. U nas jest to wędzona papryka (cudny aromat!), suszony czosnek, odrobina soli i pieprzu. Jeśli lubisz pikantny smak, możesz dodać chilli.
- Gdy grzanki zrobią się chrupkie, zetrzyj na patelnię ser żołty np. parmezan czy cheddar.
Mamy nadzieję, że nasz przepis na zupę krem z pomidorów i papryki Wam się podoba. Smacznego!
Autor: mamnatosposob-admin
Tagi