Strona Główna » Coś na ząb » Przepis na pieczone ziemniaki – prosty przepis na tani obiad

Przepis na pieczone ziemniaki – prosty przepis na tani obiad

Szukasz pomysłu na prosty i tani obiad? Jeśli tak jak my, uwielbiasz dania z ziemniaków, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone ziemniaki. Aromatyczne, z chrupiącą skórką, stanowią świetny pomysł na obiad czy kolację lub dodatek do głównego dania. Smakują obłędnie i znikają z talerzy w tempie ekspresowym!

 

Pieczone ziemniaki robi się bardzo szybko, a do ich wykonania nie trzeba ani super umiejętności kulinarnych, ani wymyślnych składników. Z łatwością wykonasz je z tego co masz w domu (no chyba, że nie masz ziemniaków, bez nich się nie obędzie 🙂 ). Z przyprawami użytymi do ziemniaczków możesz dowolnie eksperymentować, wsyp po prostu te, które lubisz najbardziej! To danie, które często ratuje nas w podbramkowych sytuacjach, wtedy gdy potrzebny jest nam przepis na szybki obiad, dosłownie „z niczego”. To tyle wstępu, bierzemy się za gotowanie :)!

 

Pieczone ziemniaczki – składniki:

  • ziemniaki, najlepiej młode (ilość zależy oczywiście od Ciebie! Zastrzegamy jednak, że ziemniaków warto przygotować więcej, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Jeśli trochę Ci ich zostanie, nic się nie martw, świetnie smakują też na zimno!) Staraj sie wybierać ziemniaki z niezbyt grubą skórką.
  • trochę oleju ( na pół kg ziemniaków będzie to koło 2-3 łyżek)
  • przyprawy: papryka wędzona, chilli (jeśli lubisz ostrzejsze smaki), ok 2 ząbków czosnku, tymianek, sól (nie za dużo, lepiej dosolić już upieczone ziemniaczki), pieprz (przyprawianie ziemniaczków to kwestia gustu, jeśli nie lubisz tymianku, możesz zastąpić go inną przyprawą, do ziemniaczków świetnie pasuje też gotowa przyprawa do grilla. W sklepach możesz też kupić gotową przyprawę do ziemniaków). Ziemniaczki mogą być delikatne lub pikantne, jak wolisz. My preferujemy intensywne smaki, więc nie szczędzimy przypraw
  • przydać Ci się może: papier do pieczenia
  • Dowolne sosy: możesz kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie, świetnie pasuje tu sos jogurtowo-koperkowy (jogurt, łyżka majonezu, koperek, sól, pieprz), sos czosnkowy (jogurt, łyżka majonezu, czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz) czy ketchup.

Pieczone ziemniaczki przepis:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, najlepiej przy pomocy szczotki.
  2. Umyte ziemniaki pokrój w niewielkie ćwiartki.
  3. W garnku ugotuj wodę, osól. Do gotującej się wody wrzuć ziemniaczki, niech się delikatnie podgotują. Chodzi tylko o to by je nieco zmiękczyć,  musisz pilnować, by ich nie rozgotować. Po chwili ziemniaki odcedź i odstaw na chwilę. Nastaw piekarnik na ok 220 stopni.
  4. W tym czasie przygotuj marynatę, wymieszaj olej z przyprawami i czosnkiem.
  5. Ziemniaczki natrzyj dokładnie olejem z przyprawami, tak by każdy był nimi dobrze pokryty.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaczki. Jeśli piekarnik ma już odpowiednią temperaturę, wkładamy blachę do środka. Ziemniaczki pieczemy do momentu, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Ziemniaczki z piekarnika najlepiej podawać z ulubionymi sosami (przykłady wyżej).

przepis na dania z ziemniaków

 

Smacznego! Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały nasze pieczone ziemniaki i jakimi przyprawami je doprawiliście :).

 

Autor: mamnatosposob-admin
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *