Strona Główna » Coś na ząb » Pieczona papryka faszerowana – przepis

Pieczona papryka faszerowana z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi warzyw. Farsz z podsmażonych na maśle pieczarek, czerwonej fasoli i ryżu stanowi bardzo smaczne połączenie, a całości dopełnia aromatyczny sos pomidorowy!

pieczona papryka faszerowana

Pieczona papryka faszerowana – składniki:

– 4 papryki czerwone

-250 g ryżu sypkiego

– 250 g pieczarek

– 1,5 średniej cebuli

– puszka czerwonej fasoli

– kostka rosołowa (można zastąpić warzywnym bulionem)

– 2 łyżka masła

– puszka pomidorów w kawałkach

– 2 jajka

– nać pietruszki

– 2 łyżki śmietanki

– łyżka mąki

– czosnek w proszku, papryka słodka mielona, bazylia, sól, pieprz, cukier

 

Pieczona papryka faszerowana – wykonanie:

1. Pieczarki pokroić w drobne paski. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki, po czym zredukować ich objętość do połowy podsmażając. Posolić i popieprzyć obficie. Cebulę posiekać na drobno, dodać do podsmażonych pieczarek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dosolić i dopieprzyć do smaku.

pieczona papryka faszerowana

2. W międzyczasie zagotować wodę na ryż, posolić 1,5 łyżeczką soli. Wsypać ryż i mieszając co jakiś czas ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.

3. Papryki umyć, odkroić górną partię, tworząc swego rodzaju wieko. Wydrążyć z gniazd nasiennych.

pieczona papryka faszerowana

4. Ostudzony ryż wymieszać z pieczarkami i cebulą oraz odcedzoną z soku fasolą. Dodać posiekaną nać pietruszki. Wbić jajka, całość dokładnie wymieszać. Doprawić papryką słodką, pieprzem, solą, pieprzem i solą.

pieczona papryka faszerowana

5. Papryki wypełnić gotowym farszem, umieścić w brytfannie. Zalać 0,5 l wrzącej wody wraz z kostką rosołową. Zapiekać w piekarniku przez ok. 1h 20min w temperaturze 190 stopni, aż do zmiękczenia papryk.

Pieczona papryka faszerowana

6. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Do rondla wlać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia, dodać nieco wody, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać czosnek i paprykę słodką. Zagęścić mąką i zabielić śmietanką. Do smaku doprawić bazylią. My użyliśmy  aromatycznej suszonej bazylii GUSTUS, wprost ze słonecznego Egiptu.

pieczona papryka faszerowana

Gotową paprykę podawać z sosem pomidorowym, smacznego!

pieczona papryka faszerowana

Autor: Weronika Tomyślak

 

 

 

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. magdalena pisze:

    Mmmmm ale pycha wyglada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *