Strona Główna » Coś na ząb » Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis!

Naleśniki to niby rzecz prosta, banalna i powszechnie znana. Zjemy je na rogu w barze mlecznym, u mamy, babci i koleżanki. A jak zrobić naleśniki w domu? Nie wymagają dużych nakładów finansowych i czasowych, a także umiejętności kulinarnych. To proste danie jednak można w równie bardzo prosty sposób zepsuć. Jak zrobić naleśniki? Pędzimy z pomocą!

Prostota po pierwsze

Najlepszy przepis to ten najprostszy – bez żadnych udziwnień i eksperymentów. Krąży wiele „sprawdzonych” rad, jak zrobić naleśniki, jednakże nie każda okazuje się skuteczna w praktyce. Grunt to kilka podstawowych składników, o niezmiennej proporcji. Nie kombinuj zatem z aromatami, proszkami do pieczenia czy drożdżami. One mają bowiem swoje miejsce w typowych amerykańskich plackach pancake lub drożdżowych racuchach, ale nie w tradycyjnych naleśnikach. Nie należy także przesadzać z cukrem. Zbyt dużo cukru sprawi, że naleśniki zaczną nam się zwyczajnie karmelizować i przypalać na rozgrzanej patelni. Poza tym podawane w wariancie ze słodkim nadzieniem staną się zwyczajnie mdłe, a z wytrawnym będą niesmaczne.

Jak smażyć?

Jak zrobić naleśniki, które nie tyle smakiem, co i wyglądem oraz konsystencją nie będą miały sobie równych? Do smażenia używaj niewielkich ilości oleju. Dobrze i równomiernie rozgrzana patelnia nie powinna być potraktowana zbyt dużą dawką tłuszczu. Do rozprowadzenia oleju polecamy użyć pędzelka lub kuchennego ręcznika. Dzięki temu naleśnik nie tylko usmaży się równomiernie, ale także nie nasiąknie zbytnio tłuszczem. Pamiętajmy także o tym, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Zbyt gęste spowoduje, że naleśniki staną się grube i ciężkie, natomiast zbyt rzadkie może spowodować problemy z przewróceniem naleśnika na drugą stronę. Do obracania naleśników najlepiej posłużyć się drewnianą szpatułką.

Do dzieła!

Teraz, kiedy wiecie już jak zrobić naleśniki bez wpadek, przedstawiamy ostatni, najważniejszy sekret perfekcyjnego sposobu na prosty obiad – sam przepis na naleśniki.

składniki na ok. 8 sztuk (w zależności od wielkości patelni)

-szklanka mąki (najlepiej typu tortowej)

-pół szklanki mleka

-2 jajka

-łyżeczka płaska cukru

-szczypta soli

-zimna woda do rozcieńczenia ciasta, jeśli okaże się za gęste

Wszystkie składniki łączymy i miksujemy mikserem na średnich obrotach. Jeśli wolicie bardziej puszyste, polecamy wpierw oddzielić żółtka od białek, które następnie należy ubić ze szczyptą soli. Wymieszać z resztą połączonych i zmiksowanych wcześniej składników za pomocą łyżki, tak by piana białek nie straciła powietrza.

Patelnię rozgrzać, posmarować olejem i za pomocą chochli równomiernie rozlać ciasto. Przewracać po zawiązaniu się masy, delikatnie podważając wcześniej naleśnik. Teraz już wiecie, jak zrobić naleśniki niczym nie ustępujące tym podawanym w restauracjach.

Z czym podawać?

Wariantów jest mnóstwo. Od powideł, dżemów owocowych, konfitur, przez twaróg z rodzynkami czy warzywa. Zdajcie się na swoją fantazję! Prócz nadzienia ważny jest również sos. Dla zwykłych owocowych wariantów może to być standardowa śmietana lub jogurt, a także sos na bazie kakao lub miodu. Do naleśników z warzywami polecamy sos pieczeniowy lub maślaną glazurę.

My polecamy naleśniki z konfiturą malinową i lodami bakaliowymi, które podane wraz z koktajlem ze świeżych malin i owoców leśnych mogą być dobrym pomysłem na zdrowe i zaskakująco smaczne śniadanie!

 

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. RedaMaciek pisze:

    Także uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Świetny przepis i na pewno go wypróbuję, do tej pory zawsze robiłam tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale pora na zmiany, czuję że będą jeszcze lepsze z Twojej strony.

  2. Proste i smaczne 😉 Robiłam te naleśniki już kilka razy 🙂

  3. Tamara pisze:

    Wydaje się być proste, a zapewne i tak mi nie wyjdzie. Spróbuję, przetestuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *