Zupa krem z groszku jest banalnie prosta w wykonaniu, składniki niedrogie, a bogactwo jej smaków zachwyca. To tylko część argumentów przemawiających za tym, by zupa zagościła na naszym stole. Jedno jest pewne, jeśli już raz spróbujecie, to danie na stałe wpisze się w Wasze menu.
-2 puszki groszku konserwowego
-duża kula mozarelli
-3 cebule dymki
-pęczek szczypiorku
-dwie łyżki masła
-0,75 l bulionu warzywnego (może być z kostki) lub tradycyjny wykonany na bazie włoszczyzny
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, chili cayenne, natka pietruszki
-dodatkowo opcjonalnie grzanki z ulubionymi dodatkami
1. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić posiekaną dymkę, szczypior i czosnek. Podsmażać ok.10 minut, soląc lekko i uważając, by nie przypalić. W międzyczasie przygotować bulion warzywny, po czym dodać go do dymki.
2. Następnie dodać odcedzony z zalewy groszek i pokrojoną mozarellę. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksować zupę.
3. Dosolić, dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne, zmiksować jeszcze raz. Ponownie postawić na ogień, gotować ok. 10 min. Posiekać nać pietruszki i wymieszać z zupą. Doprawić wg uznania.
Podawać z grzankami. Polecamy z serem brie lub bruschettą. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak