Strona Główna » Coś na ząb » Na obiad » Zupa krem z groszku z mozarellą

Zupa krem z groszku to pyszna zupa, odpowiednia na każdą porę roku. Podawana z chrupiącymi grzankami stanowi smaczną i rozgrzewającą alternatywę, tradycyjnej grochówki. Jest do tego sycąca i zadziwia swoim smakiem – odrobina chilli podkreśla jej walory.

 

Zupa krem z groszku

 Zupa krem z groszku jest banalnie prosta w wykonaniu, składniki niedrogie, a bogactwo jej smaków zachwyca. To tylko część argumentów przemawiających za tym, by zupa zagościła na naszym stole. Jedno jest pewne, jeśli już raz spróbujecie, to danie na stałe wpisze się w Wasze menu.

Zupa krem z groszku – składniki:

-2 puszki groszku konserwowego

-duża kula mozarelli

-3 cebule dymki

-pęczek szczypiorku

-dwie łyżki masła

-0,75 l bulionu warzywnego (może być z kostki) lub tradycyjny wykonany na bazie włoszczyzny

-ząbek czosnku

-sól, pieprz, chili cayenne, natka pietruszki

-dodatkowo opcjonalnie grzanki z ulubionymi dodatkami

 

1. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić posiekaną dymkę, szczypior i czosnek. Podsmażać ok.10 minut, soląc lekko i uważając, by nie przypalić. W międzyczasie przygotować bulion warzywny, po czym dodać go do dymki.

Zupa krem z groszku

2. Następnie dodać odcedzony z zalewy groszek i pokrojoną mozarellę. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksować zupę.

Zupa krem z groszku

3. Dosolić, dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne, zmiksować jeszcze raz. Ponownie postawić na ogień, gotować ok. 10 min. Posiekać nać pietruszki i wymieszać z zupą. Doprawić wg uznania.

Zupa krem z groszku

Podawać z grzankami. Polecamy z serem brie lub bruschettą. Smacznego!

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *