Zastanawiasz się co możesz zrobić z ciasta francuskiego, które kupiłaś już jakiś czas temu? Mamy dla was super inspirację – marcheweczki z ciasta francuskiego! Nadadzą się jako słodka przekąska, z kremem ale można je również przygotować w wersji słonej – z ulubioną sałatką albo pastą! Świetnie smakują i super prezentują się na stole, są więc idealne na przyjęcie!
Nasze marcheweczki, to taka nowoczesna forma kremówki, bo żeby je przygotować potrzeba nam będzie ciasta francuskiego i kremu – budyniowego lub z bitej śmietany – jak kto woli. Będą też potrzebne foremki do pieczenia rurek z kremem. Jeśli takich nie macie, a chcecie upiec nasze marchewki, możecie sobie przygotować takie jednorazowe foremki. Wystarczy tylko odpowiednio uformować folię aluminiową!
Najpierw wycinamy z ciasta francuskiego paski, którymi okręcimy foremki.
Paski nawlekamy na foremki, a z pozostałego ciasta wycinamy cienkie paseczki, które będą naszą natką marchewki.
W osobnych dwóch miskach przygotowujemy sobie białka. Do jednej miseczki dodajemy trochę barwnika pomarańczowego, do drugiej zielonego. Dobrze mieszamy, a następnie smarujemy pomarańczowym białkiem marcheweczki, a zielonym paski natki. Jeśli przygotowujemy marchewki w formie słonej, możemy zamiast pomarańczowego barwnika dodać do białka kurkumę, a natkę zrobić z prawdziwej natki pietruszki czy też ze szczypiorku, koperku…
Pieczemy nasze marchewki i natki w 200C przez parę minut, sprawdzając czy już są rumiane i nie spalone.
Teraz napełniamy rurki ulubionym kremem, sałatką lub pastą.
Na koniec w nasze marchewki wtykamy natkę i gotowe!
A jeśli zostało nam jeszcze trochę ciasta francuskiego, zróbmy z niego pyszne ciasteczka – wystarczy posmarować je białkiem i posypać cukrem!
Autorka: Kinga Zieja