Strona Główna » Coś na ząb » Szybki jabłecznik z przepisu babci

Dziś do kawy szybki jabłecznik o przepysznym smaku i korzennym aromacie cynamonu. Nie wymaga wymyślnych składników, a jego tradycyjna receptura znajdzie uznanie przy każdym stole! Uwaga! To prosty przepis wprost z babcinych zapisków, tradycja górą!

 

Składniki na szybki jabłecznik:

1 kostka masła

0,5kg mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia

3 jajka

łyżka, dwie kwaśnej śmietany

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

5 kruchych, dobrze dojrzałych jabłek

ponadto cynamon i cukier puder do posypania, szczypta soli

Szybki jabłecznik – wykonanie:

1. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i wysypać na stolnicę. masło pociąć na paski i siekać wraz z mąką do uzyskania malutkich grudek masła.

2. Następnie wykonać coś na wzór krateru, wbić jajka i dodać śmietanę, zmieszać delikatnie widelcem, po czym zacząć ugniatać rękoma. Ugniatać do uzyskania jednolitego ciasta. Wsadzić do lodówki na pół godziny.

3. W tym czasie jabłka obrać, wyrzucić gniazda nasienne i pokroić na ósemki.

4. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blachę wysmarować masłem, wziąć połowę ciasta i rwąc po kawałku wylepić całą powierzchnię blachy.

5. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem, następnie przykryć drugą połową ciasta postępując w podobny sposób jak z pierwszą połową. Piec do uzyskania złocistego koloru ciasta. Po lekkim ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Jabłecznik idealny do jedzenia na ciepło! Smacznego!

Szybki jabłecznik

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 2 komentarze

  1. Katarzyna pisze:

    Mmmm pysznie wyglada, tez wczoraj piekłam, moje ulubione ciasto

  2. Mindless pisze:

    Pięknie wyglada, u mnie w domu króluje podobny przepis, nie wiedziałam tylko ze śmietany mozna dodać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *