– 3 filety z kurczaka
– 3 cebule
-puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
– 1 jajko
– sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek, majeranek, ulubione zioła
-łyżka masła
-olej
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Filety z kurczaka umyć i zmielić.
2. Obrać 1 cebulę, posiekać drobno. Na patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić cebulkę, soląc ją uprzednio. Lekko przestudzić.
3. Do zmielonego mięsa dodać zeszkloną cebulkę, pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą, czosnek (wszystko wg uznania) i szczyptę majeranku. Wbić jajko. Całość dokładnie wymieszać.
4. Gotową masę mięsną podzielić na 8 równych części, uformować zgrabne kotlety mielone.
5. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć kotlety z obu stron aż do znacznego zarumienienia.
6. Po usmażeniu zdjąć kotlety z patelni i odłożyć.
7. Przygotować dietetyczny sos. W tym celu na patelni podsmażyć drobno posiekane 2 cebule. Dodać pomidory z puszki, doprawić ziołami (np. bazylią, tymiankiem) , pieprzem i czosnkiem. Dodać nieco ostrej papryki. Poczekać aż nieco wody odparuje, doprawić do smaku. Włożyć do sosu kotlety i jeszcze przez 3 minuty podsmażać.
Wspaniale smakują z ryżem, kaszą lub pęczakiem, w towarzystwie warzyw. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak