-500 g wołowiny (najlepiej zmielić mięso samemu)
-5 bułek do burgerów (można też użyć innych lub zrobić je samemu)
– ostra papryczka
– pomidor
– ser gorgonzola
– żółty ser 5 plasterków
– rukola
– 1 ogórek kiszony
– majonez
– musztarda
– 1,5 cebuli
– sól, pieprz
– olej do smażenia
1. Mięso solidnie pieprzymy i solimy. 1 cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, dorzucamy do mięsa. Mieszamy i formujemy niezbyt grube kotlety, których średnica powinna być nieco większa od średnicy bułek (mięso obkurczy się w trakcie smażenia.
2. 3 łyżki majonezu mieszamy z łyżką musztardy. Dodajemy drobno skrojone pół cebulki, mieszamy. Kosztujemy ewentualnie dodajemy pieprz.
3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, patelnia powinna być natłuszczona, ale nie ociekająca olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, smażymy. (Mięso możemy grillować o ile mamy taką możliwość, to samo tyczy się bułek)
4. Drugą patelnię natłuszczamy minimalną ilością oleju, podpiekamy bułki.
5. Bułki smarujemy sosem, układamy składniki: sos, rukola, ser gorgonzola, mięso, plasterek sera, pomidor, rukola, papryczka, ogórek, sos.
Nasze burgery wołowe są już gotowe, smacznego!