Strona Główna » Coś na ząb » Indyk z warzywami i ryżem

Indyk z warzywami i ryżem

Dziś idealna opcja na szybki obiad dla osób, które cenią sobie zdrowe jedzenie. Indyk z warzywami i ryżem jest niezwykle pysznym, lekko pikantnym, ale przede wszystkim, zdrowym daniem. Palce lizać!

Nasz przepis jest idealną opcją dla zabieganych, aktywnych osób, które nie mają czasu na codzienne gotowanie, a jednocześnie chcą odżywiać się zdrowo. Indyk z ryżem i warzywami to zdrowe dietetyczne danie  jednogarnkowe, które można bezproblemowo przechowywać w lodówce, a następnie odgrzać. Doskonale nadaje się nie tylko na obiad, ale także lunch czy treściwą kolację.

SONY DSC

Indyk z warzywami składniki:

-filet z indyka

-woreczek ryżu

-3 cebule

-pół cukinii

-paczka mrożonych brokuł lub świeże

-jogurt naturalny

-czosnek, sól, pieprz, ostra papryka

Indyk z ryżem i brokułami – przepis:

1. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu.

2. Ugotować brokuły. Świeże pokroić na drobne różyczki. Uważać by nie rozgotować, najlepiej na pół al dente. Posolić lekko wodę i dodać szczyptę cukru. Po ugotowaniu odcedzić.

3. Pokroić cebulę na piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju, po czym wrzucić cebulę, posolić, zeszklić. Dodać pokrojoną w ćwiartki cukinię, posolić, popieprzyć, dodać czosnku, smażyć przez chwilę, podlać nieco wodą.

4. Indyka pokroić w drobną kostkę, zamarynować przez chwilę w czosnku, soli i ostrej papryce. Po odparowaniu wody z patelni dodać do warzyw. Smażyć, co jakiś czas mieszając.

indyk z warzywami

5. Przygotować sos czosnkowy. W tym celu zmieszać jogurt z czosnkiem, solą i odrobiną ostrej papryki.

indyk z warzywami

6. Do pojemnika o płaskim dnie wyłożyć ryż, następnie indyka z warzywami. Całość polać sosem czosnkowym. Na wierzch ułożyć brokuły.

indyk z warzywami

indyk z warzywami

dietetyczny obiad

Nasz dietetyczny obiad jest gotowy! Smacznego!

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *