Uwielbiasz słodkości, i nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkiej przekąski? Zawsze musisz mieć pod ręką czekoladowego batonika, albo przynajmniej kostkę cukru? Musisz wiedzieć, że nie możesz ich jeść bezkarnie.. Jeżeli Twój organizm przyswoi każdego dnia zbyt duże ilości cukru, będziesz narażona na otyłość, a nawet cukrzyce. Ale taką dietą możesz doprowadzić również do chorób serca, problemów z ciśnieniem, a nawet anemii czy osłabienia, albo całkowitej utraty odporności. Nie mówiąc już o wypryskach, impotencji, a nawet RAKU! Tak.. są na to dowody. Dlatego maksymalnie ograniczaj spożywanie białego cukru, i zastępuj go innymi produktami.
W jaki zatem sposób możesz radzić sobie z zaspokojeniem ochoty na słodki smak?
Syrop z agawy
Wprawdzie kalorii tutaj jest znacznie więcej, niż w tradycyjnym, białym cukrze, ale jak to bywa w przyrodzie – wszystko się wyrównuje, ponieważ wspomniany przez nas syrop, jest znacznie słodszy od cukru i wystarczy, że dodasz do kawy czy herbaty jedynie odrobinkę. A w dodatku zawiera błonnik, który idealnie wspomaga działanie jelit. Syrop z agawy ma przyjemny, karmelowy smak, dlatego idealnie pasuje na przykład do naturalnych jogurtów czy koktajli. Oczywiście można go dodawać również do wypieków.
Syrop klonowy
znany głównie w brytyjskich filmów, gdzie używa się go jako dodatek to tzw. pancakes. Ma słodkawy smak, jest dość gęsty, i zawiera mnóstwo minerałów i witamin. Świetny do deserów..Ale jako słodzik do kawy czy herbaty raczej odpada.
Syrop daktylowy
Skoro już jesteśmy przy syropach, warto wspomnieć i o tym. To taka słodka bomba witaminowa, bo zawiera cały zestaw witamin, które posiadają daktyle. Można nim słodzić w zasadzie wszystko.
Stewia
Coraz bardziej popularny obecnie zamiennik cukru. To prawdziwa gratka, dla wielbicieli słodkiego smaku, którzy są na diecie. Tak, tak! Stewia nie ma żadnych kalorii. NIC! ZERO! A w dodatku jest BARDZO słodka. Prawda jest jednak taka, że do jej smaku należy się przyzwyczaić.. Niektóra stewia daje posmak lukrecji, czasem więc trzeba szukać tej odpowiedniej dla siebie, u kilku źródeł. No i jeszcze jedna, dość istotna rzecz. Sprawdzaj dokładnie, czy oferowana przez sprzedawcę stewia jest w formie proszku. Niektórzy sprzedają po prostu liście.
Miód
Miód zna chyba każdy, chociaż niektórzy z nas przypominają sobie o nim głównie wtedy, kiedy zbliżają się święta i sięgamy po przepis na pierniki. A szkoda, bo ten złoty słodzik jest naprawdę przyjazny dla naszego organizmu, a szczególnie upodobał sobie serce. Mnóstwo witamin, minerałów, właściwości lecznicze. W zasadzie same achy, i ochy.. Niestety nie każdy może z niego korzystać – alergicy muszą szukać innego zastępstwa.
Melasa
Niby taki zwykły produkt uboczny, który się wytwarza przy powstawaniu tradycyjnego cukru, ale zawiera dużo witamin, i przeciwutleniaczy. Nie jest bardzo słodka,a jej smak jest wręcz odrobinę kwaskowy, ale nadaje się do słodzenia napojów. Jeśli jednak planujesz ją wykorzystać jako słodzik do ciasta, lepiej dodaj coś jeszcze.
Ksylitol
To tak zwany cukier brzozowy. Naturalny, i wytwarzany dzięki brzozie. Jest prawie o połowę mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru – chociaż tak samo słodki. Ma dużo wspaniałych właściwości, między innymi – jak udowodniono- znacznie opóźnia proces starzenia się. A dodatkowo, walczy ze spustoszeniem, jakie zasiał w naszym organizmie cukier tradycyjny. Dzięki niemu, łatwiej przyswajamy wapń, a w dodatku ma mnóstwo bakteriobójczych właściwości. Ksylitol, to nasz numer jeden w rankingu produktów, które mogą zastąpić tradycyjny cukier.
Lukrecja
Lukrecję jako zioło wykorzystujemy głównie w ziołolecznictwie. Zwłaszcza, kiedy boli gardło, czy żołądek, albo mamy infekcję górnych dróg oddechowych. Ale wykazuje ona całe mnóstwo innych właściwości, dzięki czemu jest dość popularna. Dodatkowo z powodzeniem może posłużyć jako słodzik do ciast czy herbaty.
Cukier kokosowy
kolejny, dość mało znany zamiennik tradycyjnego cukru. Nie jest jednak wart uwagi, ponieważ choć jest mniej rafinowany, to ma tyle samo kalorii. Chociaż przyznać należy, że znajdziemy w nim jakieś niewielkie- dosłownie śladowe ilości minerałów.
W naszym rankingu., zdecydowanie wygrywa ksylitol, który nazwać można DOBRYM cukrem. A Wy, jak osładzacie sobie życie?
A ktos sie orientuje jak z cenami tych produktow? Wydaje mi sie, ze wszystkie te zdrowsze zamienniki sa strasznie drogie 🙁