– 6 placków tortilla (kukurydziane bądź pszenne) – są dostępne w każdym markecie, chyba że skusicie się na wykonanie ich samemu, aczkolwiek wymaga to nieco umiejętności i wprawy. Składniki na 6 placków: 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, duża łyżka smalcu lub 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki gorącej wody
– puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
– puszka kukurydzy
– 1/2 puszki fasoli czerwonej
– 1 cebula
– filet z kurczaka
– 4 łyżki sypkiego nieugotowanego ryżu (typu basmati)
– 1-2 papryczki jalapenos (wg zamiłowania co do ostrości potrawy)
– ser żółty
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne, kmin rzymski
– olej
Mąkę przesiać, dodać oliwę lub roztopiony smalec, sól, wodę. Wyrobić dobrze ciasto o jednolitej konsystencji. Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie uformować z niej 6 mniejszych kuli. Stolnicę oprószyć delikatnie mąką. W dłoniach rozgnieść jedną z sześciu kulek do placka grubości ok. 1 cm. Następnie za pomocą wałka równomiernie rozwałkować ciasto, na bardzo cienkie placki. Rozgrzać patelnię (idealna będzie teflonowa). Kłaść pojedynczo placki i piec z każdej strony do momentu uzyskania brązowych plamek. Po upieczeniu skropić wodą i zostawić pod ściereczką (dzięki temu tortille będą elastyczne).
1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w drobną kostkę. Zamarynować w 2 łyżkach oleju z łyżeczką czosnku, soli, odrobiną pieprzu cayenne i kminu rzymskiego. Odstawić na 10-15 min.
2. Cebulę pokroić w kostkę, następnie wrzucić wraz z kurczakiem na wcześniej rozgrzany tłuszcz. Podsmażać aż do zrumienienia kurczaka.
3. W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić ryż. Gotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić. Po zrumienieniu kurczaka dodać kukurydzę, fasolę i ryż. Podsmażać chwilę, po czym dodać pomidory z puszki i posiekaną na drobno papryczkę jalapenos. Smażyć mieszając jeszcze kilka chwil, doprawić do smaku solą i czosnkiem. Ryż powinien puścić kleik i związać cały farsz.
4. Jeśli dysponujemy elektrycznym grillem, rozgrzać go do maksymalnego poziomu. Nada się również zwykła patelnia teflonowa. Ją również rozgrzewamy na ogniu. Na tortillę kładziemy plaster sera, następnie farsz i zawijamy jak kopertę. Gotowe buritto kładziemy zawiniętą stroną na rozgrzaną patelnię lub elektrycznego grilla i pieczemy do zrumienienia. Następnie opiekamy drugą stronę.
Przed podaniem przekrawamy burrito po skosie. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
Mniam, jutro bede je robić!!! Dzieki
[…] -4 placki tortilla ( możemy wykorzystać gotowe lub zrobić je samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj. ) […]