Strona Główna » Coś na ząb » Na przekąskę » Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla to idealna propozycja na ciepłe śniadanie, przystawkę lub kolację. W Meksyku podaje się je z ostrym sosem salsa lub łagodniejszym, na bazie śmietany i limonki. A co najważniejsze – dobór składników zależy od Waszych upodobań! Bazą są oczywiście placki tortilla i ser żółty.

Quesadilla

Nasza propozycja to quesadilla z ostrym kurczakiem chilli w dwóch wariantach – z groszkiem lub kukurydzą i papryką.

Składniki na 4 Quesadilla:

-4 placki tortilla ( możemy wykorzystać gotowe lub zrobić je samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj. )

-pierś z kurczaka

-2 cebule

-400g sera żóltego (typu gouda)

-0,5 puszki groszku

-0,5 puszki kukurydzy

-ćwiartka czerwonej papryki

-sól, pieprz, kmin rzymski, liście kolendry, pieprz cayenne, papryka czerwona w proszku, czosnek

-oliwa

 Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.

 

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Marynujemy w 2 łyżkach oliwy, łyżeczce czosnku, pieprzy cayenne, szczypcie kinu rzymskiego, słodkiej papryce, kolendrze, soli i pieprzu. Odstawiamy na ok. godzinę by kurczak dobrze się zamarynował.

2. Cebule posiekać na średniej wielkości kostkę, rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić cebulę, posolić, lekko zeszklić. Następnie dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Doprawić, jeśli jest taka potrzeba.

Quesadilla

3. Na połowę tortilli wyłożyć wpierw ser, następnie dodatki – kurczaka wraz z cebulę oraz w zależności od wariantu groszek lub kukurydzę i pokrojoną w małe kawałki paprykę, po czym oprószyć to kolejną warstwą sera. Tortillę złożyć na pół, uważając, by nie pękła w zgięciu.

Quesadilla

Quesadilla

4. Gotową tortillę z farszem przełożyć na rozgrzaną patelnię i zapiekać, przyciskając od góry, by ser się rozpuścił i zlepił wszystkie składniki. My użyliśmy do tego grilla elektrycznego. Zrumienioną po obu stronach tortillę zdjąć z gorącej powierzchni i zostawić, by odpoczęła, ale nie ostygła do końca.

Quesadilla

Następnie pokroić na 4 trójkąty. Świetnie smakuje również z podsmażanymi pieczarkami, kurkami lub mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Można również poeksperymentować z sosami, wykorzystać sos czosnkowy, salsa  lub śmietanowo limonkowy. Smacznego!

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. Kati napisał(a):

    Wygląda pysznie! I przepis prosty chyba nawet ja bym tu nic nie zepsuła ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *