Coraz bardziej popularne w Polsce Halloween zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pomysł na dekorację muffinek na dziecięce (i nie tylko) Halloween Party.
Nasz sprawdzony przepis na muffinki dyniowo-jabłkowe:
Składniki:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
120 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
o,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
4 jaja
200 ml oleju
jabłko starte na tarce
200 g puree z dyni
Aby otrzymać puree z dyni wystarczy dynię gotować na parze, albo piec w piekarniku w temp 180 C do miękkości, a następnie ją zmiksować blenderem. Takie puree to podstawa wszystkich przepisów z dodatkiem dyni, więc przyda nam się jesienią. W tym roku dynie obrodziły na bogato!
W osobnej misce wymieszać składniki mokre w osobnej suche. Mokre skłądniki przelać do suchych wymieszać łyżką, przełożyć do foremek na muffinki i piec 20-25min w 180C. Wyjdzie nam ok 15 muffinek standardowej wielkości.
Do dekoracji potrzebne nam będą nieduże kawałki lukru plastycznego w różnych kolorach, oraz lizak.
KAPELUSZ WIEDŹMY:
DUSZEK:
DYNIA:
MUMIA:
ZAPRASZAMY WSZYSTKICH, DO ZABAWY Z MUFFINKAMI!!!
W podobny sposób, można tez ozdobić nasze kruche babeczki w kształcie kwiatuszków.
Kinga Zieja
Autor: mamnatosposob
Tagi
wygladaja bombowo a i przepis latwy
Szkoda, że dopiero teraz trafiłam na ten wpis bo na tegoroczne halloween nie miałam pomysłu co upiec… Zapiszę sobie ten wpis do zakładek na przyszły rok. Dzięki! 🙂