Strona Główna » Coś na ząb » Jak zrobić kruche babeczki w kształcie kwiatuszków?

Jak zrobić kruche babeczki w kształcie kwiatuszków?

Kruche babeczki w kształcie kwiatuszków… każdy uwielbia babeczki! Kruche ciasto, pyszny krem, owoce. Wszystko to niesie za sobą magiczny smak lata. Pani Kinga Zieja proponuje dziś babeczki w nieco innej odsłonie –  kwiatuszki. Do ich wykonania niezbędne są: wykrawaczka w kształcie kwiatka i metalowa forma do mini muffinek.

 

kruche babeczki

Przygotowujemy swoje ulubione kruche ciasto, najlepiej takie bez dodatku proszku do pieczenia żeby nam nie wyrosło.

Nasze sprawdzone przepisy:

Białe  ciasto na kruche babeczki

150g masła zimnego
70g cukru drobnego, choć do babeczek najlepiej użyć cukru pudru
1 żółtko
230g maki pszennej (może być również orkiszowa jeśli chcemy zdrowszą i
bezglutenową wersję)
Szczypta soli

Czekoladowe ciasto na kruche na babeczki

150g masła zimnego
90g cukru najlepiej pudru
1 żółtko
40g kakao
190g mąki
Szczypta soli

Wykonanie jest identyczne w obu przypadkach. Masło, razem ze wszystkimi składnikami oprócz żółtek siekamy na stolnicy na okruszki. Dodajemy żółtko i zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto gotowe jest do dalszej pracy. Rozwałkowujemy je na grubość 3mm i wykrawaczką w formie kwiatka wycinamy kwiatki.

 

kruche babeczki

Teraz, nasze wycięte kwiatuszki wkładamy w zagłębienia formy do mini muffinek (jeśli chcemy uzyskać większe kwiatki, może być forma do muffinek standardowych, choć te z mini formy są urocze właśnie dlatego że są…mini).

Dobrze jest przed pieczeniem zrobić widelcem nakłucia w cieście, że nam się nie wzniosło w czasie pieczenia pod wpływem ciepłego powietrza. My tego nie zrobiliśmy, ale polecamy.

Pieczemy nasze kruche babeczki w kształcie kwiatuszków, w temp ok 200C przez 10-12 min i kiedy są już gotowe odstawiamy na kratce do wystudzenia.

4 5

Gdy kruche babeczki stygną przygotowujemy swój ulubiony krem – na przykład budyniowy.  U nas był to krem z serka mascarpone i nutelli – pychota!

Przy pomocy łyżki, choć znacznie lepiej użyć do tego rękawa cukierniczego  lub strzykawki cukierniczej do nadziewania, nakładamy w środek każdej zimnej babeczki odpowiednią ilość kremu, tak żeby wyglądała jak środek kwiatuszka:)

3

Na koniec pozostaje już tylko dekoracja. Można ją przygotować dowolnie – może to być kolorowa posypka, mogą być wiórki czekoladowe, polewa czekoladowa, domowy karmel. Wszelkie pomysły dozwolone. U nas kwiatuszki polane są czekoladą, mniam!

2

Pani Kinga poleca przygotowanie takich kwiatuszkowych babeczek. Są dobre na każdą okazję i znikają w mgnieniu oka!

1

 Autor: Kinga Zieja

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. ... napisał(a):

    Aaaaa !!! Oszalalam wyglądają przecudnie!

  2. Kasia7212 napisał(a):

    świetne i takie proste … podkradam 🙂

  3. Emila Kielbasa napisał(a):

    przepysznie wygladaja i wcale nietrudns

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *