Nasza propozycja to quesadilla z ostrym kurczakiem chilli w dwóch wariantach – z groszkiem lub kukurydzą i papryką.
-4 placki tortilla ( możemy wykorzystać gotowe lub zrobić je samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj. )
-pierś z kurczaka
-2 cebule
-400g sera żóltego (typu gouda)
-0,5 puszki groszku
-0,5 puszki kukurydzy
-ćwiartka czerwonej papryki
-sól, pieprz, kmin rzymski, liście kolendry, pieprz cayenne, papryka czerwona w proszku, czosnek
-oliwa
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Marynujemy w 2 łyżkach oliwy, łyżeczce czosnku, pieprzy cayenne, szczypcie kinu rzymskiego, słodkiej papryce, kolendrze, soli i pieprzu. Odstawiamy na ok. godzinę by kurczak dobrze się zamarynował.
2. Cebule posiekać na średniej wielkości kostkę, rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić cebulę, posolić, lekko zeszklić. Następnie dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Doprawić, jeśli jest taka potrzeba.
3. Na połowę tortilli wyłożyć wpierw ser, następnie dodatki – kurczaka wraz z cebulę oraz w zależności od wariantu groszek lub kukurydzę i pokrojoną w małe kawałki paprykę, po czym oprószyć to kolejną warstwą sera. Tortillę złożyć na pół, uważając, by nie pękła w zgięciu.
4. Gotową tortillę z farszem przełożyć na rozgrzaną patelnię i zapiekać, przyciskając od góry, by ser się rozpuścił i zlepił wszystkie składniki. My użyliśmy do tego grilla elektrycznego. Zrumienioną po obu stronach tortillę zdjąć z gorącej powierzchni i zostawić, by odpoczęła, ale nie ostygła do końca.
Następnie pokroić na 4 trójkąty. Świetnie smakuje również z podsmażanymi pieczarkami, kurkami lub mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Można również poeksperymentować z sosami, wykorzystać sos czosnkowy, salsa lub śmietanowo limonkowy. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
Wygląda pysznie! I przepis prosty chyba nawet ja bym tu nic nie zepsuła ;p