– 1 awokado
– 2-3 korniszony z octu
– ok. 50g czarnych oliwek
– ok. 40g cebulki perłowej marynowanej
– łyżka oleju lnianego
– sól, pieprz
– odrobina soku z cytryny
1. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć łyżką do miseczki, następnie ugnieść na jednolitą pastę.
2. Korniszony drobno posiekać, tak samo postąpić z oliwkami i cebulką perłową. Dodać do awokado i wymieszać. Posolić i obficie popieprzyć.
Dodać odrobinę soku z cytryny oraz olej lniany. Dobrze wymieszać. Nasza słodko – kwaśna pasta z awokado jest gotowa, smacznego! Podawać do kanapek z serami typu cheddar, brie lub masdamer. Dobrze komponuje się z dodatkiem kaparów.
Koniecznie zajrzyjcie też do tego przepisu na pastę z awokado z ziarnami.
Autor: Weronika Tomyślak