Producenci znanych marek oferują proste i szybkie zamienniki domowego lukru. Mogą to być polewy czy posypki, które możemy w łatwy sposób przygotować i użyć do naszych wypieków. Jednak jeśli przyjrzeć się bliżej, tego typu rozwiązania nie do końca okazują się tymi najlepszymi. Okazuje się, że praktycznie większość z nich w swoim składnie posiada składniki, które nie tylko są dla nas niezdrowe, co też zwyczajnie psują efekt i walory smakowe domowego wypieku. Syrop glukozowy, diglicerydy kwasów tłuszczowych czy powszechny konserwant sorbinian potasu, to nie brzmi zachęcająco, prawda? Chcąc iść tropem tego, iż decydujemy się na domowe, zdrowsze wypieki (tak tak! kupne słodkości również zawierają całą masę konserwantów i ulepszaczy!), powinniśmy zadbać o każdy szczegół. Skorzysta na tym nie tylko nasze zdrowie, ale także samopoczucie i wrażenia smakowe – nic tak nie smakuje jak domowe wypieki, wykonane od początku do końca według tradycyjnych receptur!
Jak zrobić lukier – o to najszybszy i najsmaczniejszy sposób!
Na pytanie, jak zrobić lukier bez zbędnego zachodu, mamy prostą odpowiedź w postaci tego banalnego przepisu, rodem z sekretnych zapisków naszej babci!
– białko z 1 jaja
-150 – 160 g cukru pudru
-szczypta soli (dosłownie)
-łyżka wody letniej
-odrobina soku z cytryny
Białko ubijamy wraz ze solą na lekko związaną pianę (powinna być nieco płynna). Następnie przesiewamy cukier puder do białka i rozcieramy. Możemy to zrobić za pomocą większej łyżki, gdzie wypukła strona będzie ocierać o naczynie, w którym łączymy składniki lub za pomocą tzw. kuli do ucierania. Wymaga to nieco cierpliwości i sprawnej ręki, jednakże efekt końcowy z pewnością Wam to zrekompensuje. Nie macie ochoty na tego typu ćwiczenia? Zaproście do kuchni swoich facetów! Idealna okazja na wyćwiczenie bicepsa!
Po połączeniu białka z cukrem, kiedy masa jest jednolita, bez gródek i błyszcząca, dodajemy (o ile to potrzebne) wodę oraz zakrapiamy odrobiną soku z cytryny. Całość jeszcze raz ucieramy.
Gotowy lukier nakładamy na nasze łakocie. Uwaga! Muszą być dobrze ostudzone, ciepłe sprawią, że lukier nam nie zastygnie, tylko spłynie tworząc niekorzystny efekt wizualny i smakowy. Nakładać możemy za pomocą pędzelka lub przy użyciu łyżki, polewać ciasta, baby czy muffiny. Jak zrobić lukier bardziej związany i gęstszy, którym wyczarujemy wymyślne wzory czy napisy? Wystarczy dodać więcej cukru pudru, a także zrezygnować z wody w przepisie. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką nakładać lukier na wypiek. Nie jesteś w posiadaniu rękawa? Nic się nie stało, możesz użyć do tego równie dobrze woreczka śniadaniowego z lekko uciętym rogiem. Sprawdza się idealnie!
Nim lukier stężeje, możemy ciastka czy pączki posypać skórką pomarańczową, rodzynkami czy innymi ulubionymi dodatkami. Następnie nie pozostaje nam nic innego, jak poczekać, aż lukier zastygnie. Potrzebujemy na to do 2 godzin, w zależności od tego jak gęsty lukier wykonaliśmy.
Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam powodzenia i smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
Przepis przepisem ale przez pierwszą fotkw pociekla mi slinka 😀