Pszenica orkisz jest o wiele zdrowszą i wartościowszą alternatywą dla tradycyjnej pszenicy. Zawiera w sobie o wiele więcej białka, jednakże powinni uważać na nią alergicy – w jej składzie znajduje się więcej glutenu. Ponadto posiada duże ilości ważnych dla nas pierwiastków, takich jak cynk, który doskonale wpływa na kondycję włosów i paznokci, miedź podnoszącą odporność i chroniącą przed osteoporozą czy selen, pomagający naszemu organizmowi w walce z wolnymi rodnikami.
Żurawina jest wciąż niedocenianym owocem, pomimo swoich licznych właściwości i korzystnego działania na nasz organizm. Przede wszystkim korzystnie wpływa na układ moczowy. Jest nie tylko moczopędna, ale skutecznie zwalcza także bakterie E. coli z dróg moczowych. Jest zatem szczególnie wskazana dla osób borykających się z problemem częstych infekcji pęcherza. Dodatkowo wspomaga pracę serca i ma działanie przeciw miażdżycowe. Zmniejsza także poziom cholesterolu. Dodatkowo badania wykazały, że doskonale sprawdza się w profilaktyce nowotworowej, skutecznie zapobiegając tworzeniu się wolnych rodników.
W naszym przepisie na wyśmienite ciastka orkiszowe wykorzystaliśmy gotową mieszankę prażonych ziaren oferowanych przez Ziarenkowo. Jest to połączenie zdrowych i wysoko wartościowych ziaren i nasion, o pysznym niepowtarzalnym smaku, będących dopełnieniem każdego przepisu! Mieszanka Słoneczne Pola zawiera w swoim składzie pestki słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Słonecznik zawiera w sobie całą moc witamin, a te najważniejsze to E, A i D. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo zawarty w słoneczniku błonnik korzystnie wpływa na trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i świetnie działa na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Słonecznik jest bogaty w cenne kwasy omega, to samo tyczy się siemienia lnianego, który ma bardzo korzystny wpływ na cały nasz organizm, zdrowie i piękny wygląd.
– 200 g mąki orkiszowej
– 100 g cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 110 g masła
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajo
– odrobina soli
– garść suszonej żurawiny
– jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasteczek
– mieszanka pysznych ziaren z Ziarenkowa Słoneczne Pola
1. Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem zwykłym i wanilinowym na gładką, puszystą masę. Następnie dodać jajko i całość dokładnie zmiksować.
2. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą, po czym stopniowo dodawać do masła z cukrem i jajkiem, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucić żurawinę i wymieszać łyżką.
3. Z ciasta uformować wałek przy pomocy folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez ok. 1h. Aby przyspieszyć ten proces, ciasto można umieścić w zamrażalniku na 20 minut.
4. Po ochłodzeniu ciasta odkrawać nożem plastry grubości ok. 1 cm, i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować jajeczną glazurę: jajko roztrzepać z łyżką mleka, po czym nakładać pędzelkiem na każde ciasteczko.
5. Teraz pora na naszą pyszną mieszankę Ziarenkowo Słoneczne Pola! Każde ciasteczko oprószamy nasionami i lekko przyduszamy.
6. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga! Ciasteczka mogą podwoić swoją wielkość nawet dwukrotnie! Należy zachować odstęp kładąc je na blachę.
Smacznego!
hmm jak cudownie wyglądają te ciasteczka orkiszowe i są na pewno dużo zdrowsze niż tradycyjne dlatego warto je wypiekać 🙂 hmm zrobie sobie takie na święta 🙂