Strona Główna » Coś na ząb » Ciastka orkiszowe z żurawiną – przepis

Kto powiedział, że słodkie wypieki muszą być tuczące i niezbyt zdrowe? Ciastka orkiszowe z żurawiną to świetna opcja dla tych łasuchów, którzy jednocześnie mają na uwadze to, co jedzą i świadomie wybierają produkty zdrowe, bogate w witaminy i związki odżywcze. Ciastka orkiszowe są proste w wykonaniu, a ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil! Pyszne ciasteczka orkiszowe z żurawiną to prawdziwa bomba witaminowa!

Ciastka orkiszowe: pszenica orkisz

Pszenica orkisz jest o wiele zdrowszą i wartościowszą alternatywą dla tradycyjnej pszenicy. Zawiera w sobie o wiele więcej białka, jednakże powinni uważać na nią alergicy – w jej składzie znajduje się więcej glutenu. Ponadto posiada duże ilości ważnych dla nas pierwiastków, takich jak cynk, który doskonale wpływa na kondycję włosów i paznokci, miedź podnoszącą odporność i chroniącą przed osteoporozą czy selen, pomagający naszemu organizmowi w walce z wolnymi rodnikami.

Żurawina właściwości

Żurawina jest wciąż niedocenianym owocem, pomimo swoich licznych właściwości i korzystnego działania na nasz organizm. Przede wszystkim korzystnie wpływa na układ moczowy. Jest nie tylko moczopędna, ale skutecznie zwalcza także bakterie E. coli z dróg moczowych. Jest zatem szczególnie wskazana dla osób borykających się z problemem częstych infekcji pęcherza. Dodatkowo wspomaga pracę serca i ma działanie przeciw miażdżycowe. Zmniejsza także poziom cholesterolu. Dodatkowo badania wykazały, że doskonale sprawdza się w profilaktyce nowotworowej, skutecznie zapobiegając tworzeniu się wolnych rodników.

Słonecznik wartości odżywcze

W naszym przepisie na wyśmienite ciastka orkiszowe wykorzystaliśmy gotową mieszankę prażonych ziaren oferowanych przez Ziarenkowo. Jest to połączenie zdrowych i wysoko wartościowych ziaren i nasion, o pysznym niepowtarzalnym smaku, będących dopełnieniem każdego przepisu! Mieszanka Słoneczne Pola zawiera w swoim składzie pestki słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Słonecznik zawiera w sobie całą moc witamin, a te najważniejsze to E, A i D. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo zawarty w słoneczniku błonnik korzystnie wpływa na trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i świetnie działa na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Słonecznik jest bogaty w cenne kwasy omega, to samo tyczy się siemienia lnianego, który ma bardzo korzystny wpływ na cały nasz organizm, zdrowie i piękny wygląd.

Przepis na pyszne ciastka orkiszowe z żurawiną:

– 200 g mąki orkiszowej

– 100 g cukru

– 1 cukier wanilinowy

– 110 g masła

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 jajo

– odrobina soli

– garść suszonej żurawiny

– jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasteczek

– mieszanka pysznych ziaren z Ziarenkowa Słoneczne Pola

 

Ciasteczka orkiszowe wykonanie:

1. Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem zwykłym i wanilinowym na gładką, puszystą masę. Następnie dodać jajko i całość dokładnie zmiksować.

ciastka orkiszowe

2. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą, po czym stopniowo dodawać do masła z cukrem i jajkiem, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucić żurawinę i wymieszać łyżką.

ciastka orkiszowe

3. Z ciasta uformować wałek przy pomocy folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez ok. 1h. Aby przyspieszyć ten proces, ciasto można umieścić w zamrażalniku na 20 minut.

ciastka orkiszowe

ciastka orkiszowe

4. Po ochłodzeniu ciasta odkrawać nożem plastry grubości ok. 1 cm, i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować jajeczną glazurę: jajko roztrzepać z łyżką mleka, po czym nakładać pędzelkiem na każde ciasteczko.

5. Teraz pora na naszą pyszną mieszankę Ziarenkowo Słoneczne Pola! Każde ciasteczko oprószamy nasionami i lekko przyduszamy.

6. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga! Ciasteczka mogą podwoić swoją wielkość nawet dwukrotnie! Należy zachować odstęp kładąc je na blachę.

ciastka orkiszowe

Smacznego!

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. Marta pisze:

    hmm jak cudownie wyglądają te ciasteczka orkiszowe i są na pewno dużo zdrowsze niż tradycyjne dlatego warto je wypiekać 🙂 hmm zrobie sobie takie na święta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *