Strona Główna » Coś na ząb » Co zrobić na śniadanie? Pyszne jajka zapiekane w bułce.

Co zrobić na śniadanie? Pyszne jajka zapiekane w bułce.

Zastanawiasz się co zrobić na śniadanie? Mamy dla Ciebie prosty przepis na pyszne śniadanie, które nie tylko zachwyca kubki smakowe, ale i cieszy oczy. To idealny pomysł na śniadanie do łóżka, takie którym  zaskoczysz najbliższą osobę.  Poznaj przepis na pyszne jajko zapiekane w bułce. Zrobisz je w 30 minut, z składników, które na pewno masz w domu. Do dzieła!

 

Składniki na bułki zapiekane z jajkiem:

  • Bułki (ilość zależy oczywiście od Ciebie 🙂 ). Ważne żeby były na tyle wysokie, by dało się je wydrążyć. To świetny pomysł na wykorzystanie czerstwych bułek. Wczorajsze pieczywo sprawdzi się tu idealnie.
  • Jajka – tyle ile bułek
  • Dowolna szynka  lub boczek  w plastrach
  • Świeży szczypior
  • Sól, pieprz
  • Dowolne dodatki: pomidorki cherry, szpinak, cebulka – według uznania! Dodaj to co lubisz najbardziej

Gotowi? No to teraz opowiemy Wam jak z tych niepozornych składników wyczarować pyszne i pomysłowe śniadanie do łóżka.

  1. Włącz piekarnik i nagrzej do 160 stopni
  2. Z bułek delikatnie odkrój górę i wydrąż je tak, by nie uszkodzić dna bułki.
  3. Bułkę wyłóż plasterkiem szynki lub boczku. Jeśli masz ochotę możesz dodać trochę cebulki lub listki świeżego szpinaku.
  4. Jeśli piekarnik jest już nagrzany, do każdej z bułek wbij jajko. Posól i popieprz.
  5. Jajko piecz ok 15 minut (obserwuj i wyjmij, gdy białko będzie już ścięte, żółtko może być lejące lub na twardo, jak wolisz)
  6. Bułki posyp posiekanym szczypiorkiem, świetnie smakują z dodatkiem pomidorków.

To już! Prawda, że to naprawdę prosty przepis na śniadanie do łóżka? A za to jaki pyszny! Gwarantujemy Wam, że gdy raz spróbujecie, przepis ten na stałe wejdzie w Wasz rodzinny jadłospis. Dajcie znać jak Wam smakowało i z czym Wy podaliście swoje bułki zapiekane z jajkiem :). Smacznego!

Autor: mamnatosposob-admin
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *