Dieta na trądzik to dobry sposób, zarówno na zwalczanie problemów z cerą, które już się pojawiły, jak i na zapobieganie ich powstawaniu. Jeśli leczysz się u dermatologa, dietą możesz wspomóc działanie lekarstw. Odpowiednia dieta jest bardzo istotna również po przerwaniu terapii, gdyż pozwoli Ci zapobiec nawrotom choroby. Jak wygląda dieta na trądzik?
Selen jest przeciwutleniaczem, wspomaga też oczyszczanie organizmu z toksyn, dlatego też jest istotnym elementem diety na trądzik. Wprowadź do swojej diety orzechy brazylijskie, ryby, mięso drobiowe, czosnek, cebulę, produkty pełnoziarniste, pomidory, brokuły, jajka (żółtka).
Witamina E ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i wyglądu. Wprowadź do swojej diety nierafinowane oleje (np. słonecznikowy, z pestek winogron), migdały, orzechy, produkty pełnoziarniste, łosoś, szpinaku, brokułach, pietruszka, marchew, kiełki, jajka. Pamiętajmy, że witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc, by dobrze się przyswoiła należy połączyć zawierający ją produkt z odrobiną tłuszczu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe również są bardzo istotne dla wyglądu naszej skóry i włosów. Niedobory tych kwasów mogą spowodować łuszczenie się skóry, powstawanie zaskórników i przewlekłych stanów zapalnych. Jedz: tłuste ryby (np. łososia lub tuńczyka), siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie, olej z wiesiołka, olej arachidowy, olej rzepakowy, tofu, migdały, nasiona słonecznika, warzywa strączkowe.
Witamina C ma działanie przeciwzapalne, zmniejsza widoczność blizn, wzmacnia ściany komórek. W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy C? W papryce, truskawkach, cytrusach, pietruszce, pomidorach, porzeczkach, jabłkach, kapuście, żurawinie.
Prowitamina witaminy A, która jest bardzo istotna dla kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. By dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość tej witaminy, jedz: żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce np. marchew, dynię, melona, morele, bataty, brzoskwinie oraz warzywa o ciemnozielonych liściach np. szpinak, szczaw, pietruszkę, koperek, cykorię.
By nasza dieta na trądzik była skuteczna, pamiętajmy o produktach bogatych w cynk. Jedz: fasolę, drób, ryby, ostrygi, jaja, wątrobę, nasiona słonecznika, cebulę i czosnek.
W diecie na piękną cerę, należy także uwzględnić dużą ilość spożywanych płynów. Najlepsza będzie niegazowana woda, ale też ziołowe herbatki np. z pokrzywy lub bratka.
Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i piękną, promienną cerą, bez zmian i wyprysków, wyeliminuj ze swojej diety produkty przetworzone. Zamiast białego pieczywa wybieraj ciemne, pełnoziarniste. Zamiast słodzonych i przetworzonych płatków śniadaniowych, wybieraj niesłodzone muesli, owsiankę lub otręby. Unikaj produktów bogatych w konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty oraz fast foodów. Unikaj białych produktów: białej mąki, ziemniaków, pszennych makaronów, cukru, produktów mlecznych, soli (szczególnie tej jodowanej). Ogranicz spożycie słodyczy (szczególnie czekolady), ostrych przypraw oraz alkoholu.
Dieta na trądzik polecana jest nie tylko osobom, które mają problemy z cerą, ale też tym, którzy borykają się z wypadaniem włosów czy rozdwajaniem paznokci. Już wiesz co jeść, by być piękną!
Zajrzyj także do artykułu naszej Pani dietetyk: dlaczego warto jeść warzywa?