Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Zdrowie » Jak zwiększyć odporność odpowiednią dietą? 6 rad

Jak zwiększyć odporność odpowiednią dietą? 6 rad

Często łapie Cię przeziębienie? Zapewne Twoja odporność nieco szwankuje. W ciągu dnia nie pamiętamy o paru prostych rzeczach, które mogą pomóc Ci wzmocnić układ immunologiczny. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym powinnaś dbać o swoją odporność. Oprócz porządnego wyspania się, systematycznego ćwiczenia, zmniejszenia stresu w codziennym życiu oraz hartowania organizmu najważniejsza jest dieta, która pozwoli Ci podbudować układ immunologiczny. Jak zwiększyć odporność odpowiednią dietą? Przedstawiamy 6 sprawdzonych wskazówek.

  1. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia ‒ śniadanie. Czy i Ciebie w dzieciństwie mama nie chciała wypuścić z domu bez śniadania? Miała rację! Większość z nas bagatelizuje potrzeby naszego organizmu i wychodzi do pracy lub szkoły bez śniadania, które jest dla Ciebie niczym fundamenty dla domu. Dlatego pierwszy posiłek powinien być bogaty w minerały i wartości odżywcze. Wypicie kawy i przegryzienie czegokolwiek nie liczy się. Śniadanie zaopatruje Twój organizm w energię, która ma dać Ci kopa do działania. Nic dziwnego, że tak wiele osób jest z rana niezadowolona, zmęczona i przygnębiona. Wszystkiemu jest winien brak paliwa, czyli zdrowego śniadania. Musli z jogurtem i bananem a do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego ‒ brzmi pysznie! A ile w tym posiłku witamin i minerałów! Wszystko to, co pozwoli Ci zwiększyć odporność odpowiednią dietą!
  2. Mikroelementy i witaminy. Należy pamiętać, aby wszystkie spożywane posiłki były obfite w mikroelementy i witaminy. Które z nich pomagają wzmocnić odporność?
  • Selen. Chroni błony komórek przed szkodliwym działaniem bakterii. Usprawnia pracę układu odpornościowego oraz łagodzi zapalenia. Znajdziesz go w orzechach brazylijskich, pestkach słonecznika, dyni, pieczywie razowym, rybach, podrobach, cebuli.
  • Cynk. Chroni Cię przed przeziębieniem, grypą, grzybicą i innymi infekcjami. Łagodzi katar, kaszel, chrypę. Znajdziesz go w kaszy gryczanej, wątrobie, pieczywie razowym, jajkach, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, fasoli, kapuście.
  • Żelazo. Jego brak objawia się ogólnym osłabieniem organizmu. Produkty bogate w ten pierwiastek to wątroba, mięso, fasola, groch, soja, jajka, płatki śniadaniowe, brokuł, szpinak, krewetki.
  • Witamina A. Dba o stan błony śluzowej dróg oddechowych. Pomaga zwalczać wirusy i pokonać infekcję. Znajdziesz ją w rybach, jajkach, marchwi, papryce, morelach, mango, szpinaku, szczawiu i szczypiorku.
  • Witamina C. Pomaga zwalczać infekcje. Neutralizuje bakterie, zanim uszkodzą komórki. Znajdziesz ją w owocach cytrusowych, aronii, kiwi, brokułach, natce pietruszki, rzepie, szczypiorku.
  1. Herbaty i wyciągi z ziół. Kultowa herbata z miodem i cytryną nie ma sobie mocnych w walce z pierwszymi objawami przeziębienia. Dodatkowo rozgrzewa w zimne wieczory i wzmacnia odporność. Równie skuteczne są wyciągi z jeżówki czy żeń-szenia. Do wzmocnienia odporności przyczynią się również napary z piołunu, dziurawca, tymianku, kolendry czy pokrzywy. Jeśli jednak dopadnie Cię przeziębienie warto rozgrzać się herbatą z czarnego bzu, lipy, suszonych owoców malin czy liści brzozy.
  2. Warzywa i owoce. Między posiłkami zamiast podjadać słodycze, sięgnij po jakiś owoc lub warzywo. To naturalne źródła witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdziesz je w truskawkach, czereśniach, malinach, owocach cytrusowych, jabłkach, morelach, brzoskwiniach, śliwkach. Natomiast warzywa bogate są w witaminę A, K, E, C oraz w witaminy z grupy B. Znajdziesz je m.in. w marchwi, pomidorach, papryce, kapuście, szpinaku, brokułach i roślinach strączkowych, brukselce i dyni.
  3. Suplementy diety. Najłatwiejszym sposobem zwiększenia odporności organizmu są suplementy diety. Można je dostać w każdej aptece w przystępnych cenach. Zanim jednak zdecydujemy się na jakiś suplement, warto skonsultować się z lekarzem, który podpowie jaki preparat farmaceutyczny będzie dla Ciebie odpowiedni.
  4. Złota zasada, która powinna Cię zawsze obowiązywać, a szczególnie w przypadku odporności. Zwiększenie ilości przyjmowania witamin, minerałów czy suplementów diety nie przyspieszy odbudowy układu immunologicznego, a może Cię narazić na niechciane efekty uboczne, takie jak osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia widzenia. To tylko kilka przykładów szkodliwego przedawkowania witamin – hiperwitaminozy. Może wydają się one niegroźne, ale w perspektywie czasu mogą być dla nas niebezpieczne.
Oto kilka wskazówek, które podpowiedzą Ci, jak zwiększyć odporność odpowiednią dietą. Nie bagatelizuj swojego układu odpornościowego, który pozwala Ci przez cały rok realizować cele i marzenia. Nie pozwól, aby przeziębienie czy inna infekcja spowalniały Cię i przyczyniały się do osłabiania organizmu. Zadbaj o swoją odporność odpowiednią dietą!

Autor: Malwina Witasińska

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *