Strona Główna » Coś na ząb » Pasta z avokado – przepis

Jeśli zastanawiacie się z czym podać kanapki, przyda Wam się nasz przepis. Pyszna pasta z avokado z dodatkiem prażonych ziaren, które wzbogacą nie tylko smak, ale także wartości odżywcze, naszego śniadania bądź przekąski. Jest niebywale prosta w wykonaniu, a jej smak z pewnością Wam się spodoba.

Owoc awokado

Ten pochodzący z lasów równikowych owoc zyskał sobie rzesze fanów na całym świecie. Potrawy z awokado są nie tylko zaskakująco smaczne, ale cechują się także wysokimi wartościami odżywczymi. Zawarte w awokado tłuszcze są doskonałym zamiennikiem dla tłuszczy zwierzęcych, dlatego owoc z powodzeniem może być wykorzystywany zamiast tradycyjnego masła. Dzięki swojej konsystencji, dojrzałe awokado doskonale się rozsmarowuje. Polecane jest także osobom ze skłonnością do miażdżycy, nie zawiera bowiem nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości miedzi, owoc awokado polecany jest osobom, które mają problemy z wątrobą. Owoc ten bogaty jest także w witaminy A, B, i C oraz luteinę.

Ziarna sezamu

Obok nasion słonecznika i siemienia lnianego, w użytej przez nas mieszance Ziarenkowo obecny jest także sezam. Z jego ziaren powstaje wiele smacznych rarytasów, jak np. chałwa, czy dobrze wszystkim znane ciasteczka sezamki. Warto jednak przede wszystkim podkreślić jego wartości odżywcze, jest to bowiem bardzo zdrowy dodatek do wielu dań. Sezam jest bogaty w wiele ważnych dla organizmu witamin, takich jak A czy B, a także E, zwanej witaminą młodości. Zawarty w nim potas reguluje pracę układu krwionośnego i zapobiega nadciśnieniu, a cynk i fosfor doskonale wpływają na kondycję włosów i paznokci. Sezam odznacza się także dość sporą zawartością sesemolu, czyli ważnego przeciwutleniacza, zwalczającego wolne rodniki.

pasta z avokado

Pasta z avokado -składniki:

– 1 awokado (przy zakupie koniecznie wybierzmy miękkie)

– łyżeczka oliwy

– do 1 łyżki soku z cytryny

– sól, pieprz, czosnek w proszku

– mieszanka ulubionych ziaren, w naszym wypadku świetnie sprawdziły się ten z Ziarenkowa

Pasta z avokado wykonanie:

1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, przenieść do miski. Za pomocą widelca rozgnieść do postaci pasty.

pasta z avokado

2. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać nieco czosnku w proszku. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać w zależności od uznania sok z cytryny. Doprawić do smaku, jeśli trzeba. Dodać oliwę, ponownie wymieszać, na końcu wrzucić dowolne ziarna, my posłużyliśmy się mieszanką ziaren Ziarenkowo, zawierającą w sobie m.in. ziarna słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i mieszankę aromatycznych ziół.

pasta z avokado

pasta z avokado

 

Pasta z avokado świetnie nadaje się nie tylko do kanapek, można ją także podawać jako dodatek do dań mięsnych, szczególnie tych meksykańskich, jak quesadillas czy tortille.

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. Ewa pisze:

    OOo lubie takie oryginalne kanapki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *