Strona Główna » Coś na ząb » Prosty przepis na aromatyczny strudel jabłkowy w cieście fillo

Prosty przepis na aromatyczny strudel jabłkowy w cieście fillo

Potrzebny Wam prosty przepis na aromatyczny strudel jabłkowy w cieście fillo? Kruche ciasto z jabłkami i cynamonem, dosłownie rozpływa się w ustach! Podawać można je według uznania z lodami, bitą śmietaną lub miodem. Spróbujcie koniecznie!

SONY DSC

Strudel jabłkowy w cieście filo – składniki:

3 płaty ciasta filo

3 średniej wielkości jabłka, kruchej odmiany np zwykła papierówka

2 garści rodzynek

2-3 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki cukru wanilinowego

4 łyżki cukru pudru (jeśli jabłka było mocno kwaśne) + do oprószenia

trochę masła

1,5 łyżki kaszy manny

 Strudel jabłkowy w cieście filo – przepis

1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie w ok. 2mm plasterki. Dodajemy rodzynki, oprószamy kaszką manną, by strudel nie był zbyt wilgotny. Dodajemy cynamon, cukier waniliowy i puder, dobrze mieszamy.

 

SONY DSC

 

2. Na papier do pieczenia wykładamy 1 płat ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem, następnie kładziemy kolejny płat ciasta tak, by po jednej z węższych krawędzi zostało ok 4 cm wolnego (płaty powinny na siebie nachodzić, ale się nie pokrywać). Znów smarujemy masłem, kładziemy 3 płat w ten sam sposób co 2 i znów smarujemy masłem.

 

SONY DSC

 

3. Rozkładamy nadzienie, pozostawiając ok 3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Delikatnie zwijamy, pomagając sobie przy tym papierem do pieczenia. Uważamy, by ciasto się nie rozerwało. Strudel powinien być w miarę zwarty, jabłka nie powinny wypływać z boków. Na koniec zwijania, brzegi ciasta obficie smarujemy masłem, by dobrze się skleiło. Strudel ostrożnie przenosimy na blachę, wierzch smarujemy masłem.

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Pieczemy aż ciasto u góry nabierze złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast oprószamy pudrem i odstawiamy na ok. 5 minut. Najlepiej podawać na ciepło, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Strudel można ponownie podgrzewać.

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

Smacznego!

 Autor: Weronika Tomyślak

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. Wiola pisze:

    Genialna alternatywa dla zwykłej szarlotki 😉

  2. MADZIK3A54 pisze:

    apetycznie wygląda:)świetny przepis:)

  3. Wiola pisze:

    I znów oglądam to w nocy i się ślinię ..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *