3 płaty ciasta filo
3 średniej wielkości jabłka, kruchej odmiany np zwykła papierówka
2 garści rodzynek
2-3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru (jeśli jabłka było mocno kwaśne) + do oprószenia
trochę masła
1,5 łyżki kaszy manny
1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie w ok. 2mm plasterki. Dodajemy rodzynki, oprószamy kaszką manną, by strudel nie był zbyt wilgotny. Dodajemy cynamon, cukier waniliowy i puder, dobrze mieszamy.
2. Na papier do pieczenia wykładamy 1 płat ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem, następnie kładziemy kolejny płat ciasta tak, by po jednej z węższych krawędzi zostało ok 4 cm wolnego (płaty powinny na siebie nachodzić, ale się nie pokrywać). Znów smarujemy masłem, kładziemy 3 płat w ten sam sposób co 2 i znów smarujemy masłem.
3. Rozkładamy nadzienie, pozostawiając ok 3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Delikatnie zwijamy, pomagając sobie przy tym papierem do pieczenia. Uważamy, by ciasto się nie rozerwało. Strudel powinien być w miarę zwarty, jabłka nie powinny wypływać z boków. Na koniec zwijania, brzegi ciasta obficie smarujemy masłem, by dobrze się skleiło. Strudel ostrożnie przenosimy na blachę, wierzch smarujemy masłem.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Pieczemy aż ciasto u góry nabierze złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast oprószamy pudrem i odstawiamy na ok. 5 minut. Najlepiej podawać na ciepło, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Strudel można ponownie podgrzewać.
Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
Genialna alternatywa dla zwykłej szarlotki 😉
apetycznie wygląda:)świetny przepis:)
I znów oglądam to w nocy i się ślinię ..