– 5 suszonych śliwek;
– 50g obranych migdałów;
– 3 jajka;
– 1 szklanka wiórek kokosowych;
– ½ szklanki płatków owsianych;
– 3 łyżeczki stewii;
– 1 szklanka mąki żytniej razowej;
– 2 łyżki oleju kokosowego;
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
– ½ łyżeczki cukru waniliowego
1. Obrane migdały i suszone śliwki kroimy na małe kawałeczki.
2. Składniki takie jak mąka, wiórki kokosowe, płatki owsiane, soda oczyszczona mieszamy w misce i dodajemy do nich pokrojone migdały i śliwki.
3. W osobnej misce intensywnie mieszamy jaja ze stewią i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy jaja do miski z mąką i resztą składników.
4. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Gdy masa nie będzie wystarczająco klejąca, można dodać jeszcze olej kokosowy lub łyżkę oliwy.
5. Z masy układamy okrągłe ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w temperaturze 165 stopni Celsjusza ok.40minut.
Nasze pyszne ciasteczka owsiane są gotowe!
Co kryją w sobie moje owsiane ciasteczka?
Migdały zawierające m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, są źródłem substancji odżywczych. Mąka razowa i płatki owsiane dostarczą niezbędnego błonnika, a olej kokosowy usprawni funkcjonowanie naszego mózgu, układu pokarmowego oraz zwiększy poziom dobrego cholesterolu!
SMACZNEGO!
Więcej o oleju kokosowym i jego właściwościach możecie przeczytać tutaj. Powyższy artykuł został przygotowany przez doradcę ds. żywienia, Paulinę, która prowadzi świetnego bloga pełnego inspiracji dla każdego kto dba o zdrowie i piękny wygląd.
Zapraszamy na jej bloga oraz fanpage na fb.
[…] Zobacz przepis na pyszne ciasteczka owsiane. […]