Strona Główna » Coś na ząb » Na śniadanie – pomidor w śmietanie

Jeśli znudziły Ci się kanapki na śniadanie lub po prostu chcesz wnieść więcej warzyw do swojej diety, my polecamy pomidora. Jest to bardzo odżywcze warzywo, zawierające w sobie dużo potasu i witamin. Nasz banalnie prosty pomysł na pomidora z pewnością wpadnie w gusta wielu osobom. Jeśli nie znasz pomidora w śmietanie, koniecznie spróbuj!

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidor jest idealną opcją na przekąskę lub śniadanie, ponieważ ma bardzo mało kalorii, a przy tym posiada mnóstwo cennych witamin (K, C, B)  i pierwiastków ( np. potas, żelazo, magnez).

By przyrządzić to pożywne śniadanie, potrzebne Ci będą:

– 1 średni pomidor

– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

– ćwiartka małej cebuli

– sól i pieprz

– opcjonalnie: szczypiorek lub koper, ulubione zioła

SONY DSC

1. Zabieramy się za nasze śniadanie! Pomidora zalewamy wrzątkiem na kilka chwil. Sprawi to, że skórka w bardzo łatwy sposób da się ściągnąć. W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i dodajemy do śmietany.

SONY DSC

2. Solimy i pieprzymy do smaku, jeśli chcemy możemy pokusić się o dodanie świeżych lub suszonych ziół. Wszystko dokładnie należy wymieszać, tak by smaki się połączyły.

SONY DSC

3. Obranego ze skórki pomidora kroimy na małe kawałki, po czym mieszamy wraz ze śmietaną. Nasze śniadanie jest już gotowe!

SONY DSC

Pomidora w śmietanie podajemy z chrupiącym pieczywem, najlepiej ciemnym. By urozmaicić nasze śniadanie, możemy dorzucić do pomidora szczypiorek lub koperek. Tak przygotowanego pomidora można zjeść nie tylko na śniadanie, ale i kolację lub jako lekką i pożywną przekąskę. Idealnie nadaje się również do zabrania na uczelnie czy do pracy. Jeśli poszukujemy bardziej dietetycznej opcji na śniadanie, możemy pokusić się o dodanie jogurtu zamiast śmietany. Smacznego!

 

Autor: Weronika Tomyślak

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 4 komentarze

  1. Isia pisze:

    mmmm kocham pomidorka

  2. Madzik3a54 pisze:

    Pomidory w każdej postaci są pyszne:):)

  3. Ania pisze:

    Pieknie podane. Moja mama robila takiego pomidora do grilla zawsze , dzięki za przypomnienie przepisu.

  4. Anna pisze:

    Pomidorki w śmietanie dość często jem i również polecam. Bardzo pożywne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *