Pomidor jest idealną opcją na przekąskę lub śniadanie, ponieważ ma bardzo mało kalorii, a przy tym posiada mnóstwo cennych witamin (K, C, B) i pierwiastków ( np. potas, żelazo, magnez).
– 1 średni pomidor
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
– ćwiartka małej cebuli
– sól i pieprz
– opcjonalnie: szczypiorek lub koper, ulubione zioła
1. Zabieramy się za nasze śniadanie! Pomidora zalewamy wrzątkiem na kilka chwil. Sprawi to, że skórka w bardzo łatwy sposób da się ściągnąć. W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i dodajemy do śmietany.
2. Solimy i pieprzymy do smaku, jeśli chcemy możemy pokusić się o dodanie świeżych lub suszonych ziół. Wszystko dokładnie należy wymieszać, tak by smaki się połączyły.
3. Obranego ze skórki pomidora kroimy na małe kawałki, po czym mieszamy wraz ze śmietaną. Nasze śniadanie jest już gotowe!
Pomidora w śmietanie podajemy z chrupiącym pieczywem, najlepiej ciemnym. By urozmaicić nasze śniadanie, możemy dorzucić do pomidora szczypiorek lub koperek. Tak przygotowanego pomidora można zjeść nie tylko na śniadanie, ale i kolację lub jako lekką i pożywną przekąskę. Idealnie nadaje się również do zabrania na uczelnie czy do pracy. Jeśli poszukujemy bardziej dietetycznej opcji na śniadanie, możemy pokusić się o dodanie jogurtu zamiast śmietany. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
mmmm kocham pomidorka
Pomidory w każdej postaci są pyszne:):)
Pieknie podane. Moja mama robila takiego pomidora do grilla zawsze , dzięki za przypomnienie przepisu.
Pomidorki w śmietanie dość często jem i również polecam. Bardzo pożywne danie.