– pół cukinii
– pół papryki
– dwa większe ziemniaki
– puszka groszku
– kawałek pora
– 1 cebula
– opakowanie pomidorów w kawałkach lub świeże pomidory
– 2 kostki bulionowe ( lub przygotowany wcześniej wywar mięsno warzywny)
– 2 łyżeczki mąki
– trochę śmietanki/mleka
– sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne
– troszkę masła bądź oleju
– nać pietruszki
Zupa pomidorowa z papryką, groszkiem i cukinią, dzięki bogactwu składników, pozwala nam na pewną dowolność. Jeśli z jakichś względów, nie przepadamy np. za groszkiem, możemy go spokojnie wyeliminować z przepisu.
Zupa pomidorowa z papryką, sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzać olej lub roztopić masło. Pokrojoną w kostkę cebulę wraz z porem podsmażać wolno na tłuszczu, dodając trochę soli.
2. Po chwili dodać pokrojoną wcześniej paprykę, podsmażać z 5 min, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, smażyć mieszając ok. 5 min. Na sam koniec dodać pokrojoną na ćwiartki cukinię.
3. Następnie dolać ok. 1 litra wody (można wcześniej zagotować w czajniku, by mieć od razu wrzątek). Dodać kostki bulionowe (lub wywar). Gotować aż ziemniaki nie zmiękną. Dodać groszek. Gdy ziemniaki zmiękną dodać pomidory, zagotować i trzymać na ogniu parę minut.
4. W międzyczasie rozrobić mąkę ze śmietanką bądź mlekiem, uważać przy tym, by nie powstały grudki. Wciąż mieszając zupę, zabielić powoli mąką ze śmietanką/mlekiem. Gotować ok. 5 min. Dodać posiekaną nać pietruszki, przyprawić solą, pieprzem, papryką i cayenne według uznania. Nasza zupa pomidorowa z papryką jest już gotowa!
Zupę można podawać z bagietką czosnkową lub serową, pasuje idealnie. Smacznego!
Zajrzyj koniecznie do wpisu naszej Pani dietetyk, która tłumaczy dlaczego tak ważne jest jedzenie różnokolorowych warzyw. Artykuł znajduje się tutaj.
Autor: Weronika Tomyślak