– 550g sypkiego ryżu
– 2 filety kurze
– 2 mniejsze czerwone papryki
– 250g pieczarek
– 1 średnia cebula
– puszka pomidorów
– mały kubek kwaśnej śmietany
– 2 kostki rosołowe
– 3 ząbki czosnku
– łyżka masła
– olej, pieprz cayenne, bazylia świeża lub suszona, przyprawa gyros, słodka papryka w proszku, sól, pieprz
– nać pietruszki do posypania
1. Piersi umyć, oczyścić z błonek, pokroić w podłużne cienkie paski, zamarynować w łyżce oleju, dodając sól, pieprz, odrobinę pieprzu cayenne, czerwonej papryki w proszku i przyprawy gyros. Odstawić.
2.Pieczarki umyć, pokroić w grube talarki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki, posolić, popieprzyć, smażyć do zredukowania połowy objętości pieczarek. Po usmażeniu odłożyć do miski.
3. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju, podsmażać paprykę i cebulę, soląc, by warzywa puściły sok. Kiedy zmiękną, dodać puszkę pomidorów, smażyć co jakiś czas mieszając do zredukowania wody, pod koniec dodać posiekany na drobno ząbek czosnku, doprawić do smaku, dodać szczyptę bazylii.
4. W międzyczasie ugotować ryż, gotować 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Do wody dodać kostki rosołowe. Po ugotowaniu odcedzić.
5. Do pomidorów, papryki i cebuli dodać pieczarki, wymieszać i odstawić.
6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wcześniej zamarynowane mięso, smażyć do zrumienienia.
7. W brytfannie lub innym żaroodpornym naczyniu umieścić połowę ryżu, następnie sos pomidorowy z warzywami. Wyłożyć mięso, przykryć resztą ryżu. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zapiekać ok. 30 minut pod przykryciem.
8. Przygotować śmietanę. Posiekać drobno czosnek (2 ząbki) lub przecisnąć przez praskę. Dodać do śmietany wraz z odrobiną soli i pieprzu. Można dodać nieco słodkiej papryki.
9. Po 30 minutach zapiekankę wyjąć z piekarnika, wylać na wierzch śmietanę, przykryć, zapiekać 15 minut, zdjąć przykrycie i zapiekać przez kolejne 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną nacią pietruszki i dać zapiekance odpocząć. Nasza zapiekanka ryżowa z kurczakiem jest gotowa!
Jeśli wolicie wołowinę lub wieprzowinę, nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast drobiu użyć innego mięsa. Sprawdza się równie znakomicie.
Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak