Strona Główna » Coś na ząb » Zupa krem z pieczarek przepis

Zupa krem z pieczarek przepis

Zupa krem z pieczarek to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych zup. Na jej wykonanie potrzeba niespełna godziny. Smakiem zachwyci każdego amatora grzybowych aromatów, szczególnie teraz, w chłodne, zimowe wieczory.

Zupa krem z pieczarek

 

Zupa krem z pieczarek składniki:

– 0,5 kg pieczarek

– 2 cebule

– 0,7 – 1 l bulionu warzywnego (w zależności, jak gęstą zupę lubimy)

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz, odrobina tymianku

– ok. pół szklanki śmietanki

Zupa krem z pieczarek wykonanie:

1. Masło rozpuścić w garnku. Pieczarki umyć i pokroić w talarki, następnie wrzucić na rozgrzane masło, obficie posolić i popieprzyć. Podsmażać do zredukowania połowy swojej objętości.

Zupa krem z pieczarek

2. W międzyczasie pokroić cebulę i rozgnieść 2 ząbki czosnku. Dodać do zredukowanych pieczarek, dusić pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 10 min.

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

3. Po tym czasie dodać bulion warzywny. Polecamy na sam początek dodać ok. 0,7 l. Następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem dokładnie na gładko.

4. Ponownie wstawić na ogień. Jeśli nasz krem pieczarkowy jest za gęsty, rozcieńczyć bulionem. Pogotować chwilę, doprawiając do smaku solą i pieprzem, a także dodając odrobinę tymianku. Na koniec zabielić śmietanką.

Zupa krem z pieczarek

Podawać z makaronem, lanymi kluseczkami, lub grzankami. Smacznego!

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *