Mniejsze kilkakrotnie od kurzych, przepiórcze jajka, są nie tylko piękniejsze za sprawą plamiastego deseniu skorupki, ale także zdrowsze i bogatsze w wartości odżywcze. Posiadają o wiele więcej żelaza, miedzi czy cynku. Są zatem idealne dla osób chcących mieć mocne włosy i paznokcie. Wskazane są również przy anemii. Dodatkowo udowodniono, że przepiórcze jajka posiadają znacznie mniej złego cholesterolu, a białka w nich zawarte są lepiej przyswajalne dla naszego organizmu. Jak należy gotować jaja przepiórcze? Połowę krócej od kurzych, ich wielkość sprawia, że szybciej się ścinają.
Jednym z głównych składników przepysznej mieszanki prażonych ziaren Ziarenkowo jest siemię lniane. Na co siemię lniane jest idealne? Aż trudno zliczyć! Są to bardzo odżywcze nasiona, znajdujące szerokie zastosowanie. Siemię lniane jest przede wszystkim bogatym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B, magnezu, wapnia czy żelaza. Posiada również bardzo dużo białka i cennych nienasyconych tłuszczy. Stosowane regularnie łagodzi wiele dolegliwości pokarmowych, pomaga w zaparciach, reguluje perystaltykę jelit oraz wspomaga walkę z nadkwasotą. Obok siemienia lnianego w mieszance PIEKŁO – NIEBO znajdziemy także ziarna słonecznika, sezamu i suszoną pietruszkę, a pikanterii dodaje suszone chili i czosnek. Ta niebanalna kompozycja dodaje charakteru każdej potrawie.
– kilka liści sałaty masłowej
– kilka jajek przepiórki
– kiełki rzodkiewki
– pomidor
– ogórek zielony
– klasyczny sos vinegrette (3 łyżki oliwy, łyżka musztardy francuskiej, łyżeczka cukru, łyżka soku z limonki, szczypta czosnku, ulubione zioła)
– mieszanka ulubionych ziaren i nasion (my polecamy mieszankę Ziarenkowo PIEKŁO – NIEBO)
1. Wszystkie warzywa umyć. Proporcja warzyw w naszej sałatce jest Waszą indywidualną sprawą, jeśli lubicie dużo pomidora – nie żałujcie go! Sałatę poszarpać na nieduże fragmenty, ogórka obrać ze skóry, pokroić w plastry. Pomidora pokroić w łódeczki.
2. Jajka przepiórki ugotować na twardo. Wystarczą 3 minuty od zagotowania wody! Następnie przekroić je na pół.
3. Warzywa wraz z sosem vinegrette wymieszać, doprawić do smaku. Na wierzch sałatki ułożyć jajka przepiórcze, całość posypać kiełkami rzodkiewki oraz mieszanką prażonych ziaren PIEKŁO – NIEBO.
Autor: Weronika Tomyślak