Strona Główna » Coś na ząb » Smażony ser tofu z warzywami – przepis na pyszny i zdrowy obiad.

Smażony ser tofu z warzywami – przepis na pyszny i zdrowy obiad.

Szukacie inspiracji na pyszny i zdrowy obiad? Mamy coś w sam raz dla Was! Smazone tofu w pikantnej marynacie, podane ze słodko – kwaśną fasolką. Wyjątkowo prosty przepis, ale za to smaczny i efektowny. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście tofu… koniecznie poczytajcie o jego walorach smakowych i cennych składnikach odżywczych.

SONY DSC

Smażone tofu z warzywami – składniki:

1 porcja tofu (ok 200g)

1 duża cebula czerwona

łyżka miodu

Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki wody, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek w proszku, pieprz cayenne, papryka słodka

Fasolka:

0,5 kg fasolki zielonej

ocet

sól

cukier

pieprz

2 łyżki masła

2-3 łyżki mąki

 

1. Tofu odsączyć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki.

 

SONY DSC

 

2. Przygotować marynatę z podanych wyżej przypraw. Zanurzyć w niej tofu i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

 

SONY DSC

 

3.  Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę pokrojoną w piórka smażymy do zeszklenia, solimy. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie dodajemy ok. 5 łyżek marynaty, w której moczyło się tofu. Podsmażamy, by odparować część wody.

 

4. Kawałki tofu, bez osuszania, obtaczamy w mące, następnie układamy na patelni i podsmażamy wraz z cebulką. Obracamy, by ser przyrumienił się z każdej strony. Zdjąć z ognia.

 

SONY DSC

 

5. Fasolkę obieramy, myjemy, kroimy po skosie.

 

SONY DSC

 

6. Fasolkę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i soli, gotujemy do miękkości. (Wody lejemy tylko tyle, by zakryć fasolkę, nie więcej!) Uwaga, starajmy się nie dopuścić do jej rozgotowania! Gdy fasolka zmięknie, dodajemy ocet i cukier, w celu uzyskania słodko-kwaśnego smaku. Najlepiej kontrolować smak wody, by ocenić czy intensywność smaku nam odpowiada. Gotujemy ok. 5-10 minut.

 

SONY DSC

 

7. W międzyczasie przygotowujemy klasyczną zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodać mąkę, mieszać przez chwilę. Gotową zasmażkę wlewamy do gotującej się fasolki, energicznie mieszając. Gotować chwilę, doprawić do smaku, solą, pieprzem, cukrem.

 

SONY DSC

 

Smażone tofu z warzywami jest gotowe, smacznego!

 

SONY DSC

 Autor: Weronika Tomyślak

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. Emila Kielbasa napisał(a):

    brzmi swietnie.ciekawe czy tak samo smakuje

  2. Wiola napisał(a):

    Nigdy nie jadłam tofu a co dopiero w takiej postaci! Fajnie wygląda 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *