Smażone tofu z warzywami – składniki:
1 porcja tofu (ok 200g)
1 duża cebula czerwona
łyżka miodu
Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki wody, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek w proszku, pieprz cayenne, papryka słodka
Fasolka:
0,5 kg fasolki zielonej
ocet
sól
cukier
pieprz
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
1. Tofu odsączyć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki.
2. Przygotować marynatę z podanych wyżej przypraw. Zanurzyć w niej tofu i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę pokrojoną w piórka smażymy do zeszklenia, solimy. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie dodajemy ok. 5 łyżek marynaty, w której moczyło się tofu. Podsmażamy, by odparować część wody.
4. Kawałki tofu, bez osuszania, obtaczamy w mące, następnie układamy na patelni i podsmażamy wraz z cebulką. Obracamy, by ser przyrumienił się z każdej strony. Zdjąć z ognia.
5. Fasolkę obieramy, myjemy, kroimy po skosie.
6. Fasolkę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i soli, gotujemy do miękkości. (Wody lejemy tylko tyle, by zakryć fasolkę, nie więcej!) Uwaga, starajmy się nie dopuścić do jej rozgotowania! Gdy fasolka zmięknie, dodajemy ocet i cukier, w celu uzyskania słodko-kwaśnego smaku. Najlepiej kontrolować smak wody, by ocenić czy intensywność smaku nam odpowiada. Gotujemy ok. 5-10 minut.
7. W międzyczasie przygotowujemy klasyczną zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodać mąkę, mieszać przez chwilę. Gotową zasmażkę wlewamy do gotującej się fasolki, energicznie mieszając. Gotować chwilę, doprawić do smaku, solą, pieprzem, cukrem.
Smażone tofu z warzywami jest gotowe, smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
brzmi swietnie.ciekawe czy tak samo smakuje
Nigdy nie jadłam tofu a co dopiero w takiej postaci! Fajnie wygląda 😉
Ciekawe przepisy na inne marynaty do tofu: https://www.facebook.com/polsoja/photos/pb.184516308262299.-2207520000.1412268683./429466457100615/?type=3&theater