Składniki:
Pomidory (świeże) 1 kg lub z puszki – 4
cukier
pieprz
ser (w zależności od upodobań może być to parmezan, mozarella lub najzwyklejszy żółty ser)
3 ząbki czosnku
bazylia
Opcjonalnie:
Pietruszka lub świeża bazylia do przyozdobienia
Sos na bazie octu balsamicznego
grzanki np. czosnkowe lub ziołowe
1. Jeśli zupę przyrządzamy z świeżych pomidorów, parzymy je i obieramy ze skórki. Następnie wrzucamy do garnka i gotujemy, by część wody odparowała. Blenderujemy i oceniamy konsystencję zupy. Jeśli ma konsystencję kremu, przechodzimy do dalszego kroku, jeśli nie, gotujemy aż do odparowania nadmiaru wody.
2. Dosypujemy cukier i pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Ilość cukru zależy od dojrzałości pomidorów, jeśli były mocno kwaśne, cukru będzie trzeba wsypać więcej. Dodajemy bazylię. Doprawiamy do smaku, zupa powinna być słodkawa. W zależności od naszych preferencji, dosypujemy mniej lub więcej pieprzu. Zupa świetnie smakuje doprawiona sporą ilością pieprzu, ma wtedy taki słodko – pikantny smak.
3. Czosnek dusimy za pomocą praski i wrzucamy do zupy, gotujemy chwilę na małym ogniu. Smakujemy, zupa nie powinna być zbyt kwaśna.
4. Gorącą zupę wlewamy do miseczki, przyozdabiamy świeżo startym pieprzem, serem i opcjonalnie octem balsamicznym.
Uwaga:
Zupa ta może być bazą wyjściową z którą można dowolnie eksperymentować. Równie dobry jest krem z pomidorów, z dodatkiem: marchewki, korzenia pietruszki, cebuli i selera. Te składniki drobno kroimy, delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek i dopiero wrzucamy pomidory. Reszta punktów, jak wyżej.
Zupa krem z pomidorów jest bardzo aromatyczna, banalna w wykonaniu, ale za to przepyszna!
Smacznego!
Pomidory górą <3 smaczne i ZDROWE
Szybkie proste a co najważniejsze pyszne:):)i sezonowe:)
Jejku, wygląda przepysznie! 😉
Najlepiej będzie smakowało z pomidorów z własnego ogrodu, mniam 😉
Cokolwiek ma pomidory – jest najlepsze na świecie <3
Trzeba przetestować bo aż ślinka cieknie 🙂