Afrodyzjaki w kuchni
Nie od dziś wiadomo, ze powiedzenie „przez żołądek do serca”, ma w sobie wiele racji. Jeśli chcesz oczarować swojego mężczyznę, zrobić na nim dobre wrażenie i zaskoczyć umiejętnościami kulinarnymi, zawsze decydujesz się na wyszukane danie, które przyciągnie zapachem, porwie smakiem i zaintryguje wyglądem. Właśnie wygląd potraw ma z pewnego względu istotne znaczenie. Chodzi o afrodyzjaki w kuchni.
Stosowane do przyrządzania potraw od wieków, posiadają szczególne właściwości dzięki zawartym w nich związkom chemicznym lub za sprawą kształtu, który budzi różne, nawet niewybredne skojarzenia.
Afrodyzjaki w kuchni – po co?
Rola, jaką pełnią afrodyzjaki w kuchni jest dość oczywista. Wygląd potraw działa na zmysły, pobudza wyobraźnię i uwalnia skojarzenia, których charakter dotyczy zmysłowej natury człowieka w trakcie relacji z najbliższą osobą.
Poza tym, smak niektórych produktów, zawarte w nich olejki eteryczne lub inne związki skutecznie podkręcą libido nawet największego twardziela. Trzeba tylko wiedzieć co z czym łączyć i jakie produkty posiadają właściwości, na których nam zależy:
- Szparagi – przede wszystkim ich sugestywny wygląd sprawia, że rozbudzają się w nas pragnienia i żądze. Poza tym są one bogate w tak cenne składniki mineralne, jak potas, cynk, żelazo i fosfor, przez co wspomagają układ odpornościowy i idealnie nadają się jako dodatek do romantycznej kolacji.
- Imbir – jest niezwykle aromatyczny, natomiast zawarte w korzeniu związki wpływają na poziom testosteronu u mężczyzn.
- Miód – słodki i aromatyczny, kusząco zmysłowy, dodaje słodyczy i jednocześnie przełamuje ostrość dań mięsnych, dzięki marynacie, do której jest wykorzystywany. Poza tym miód zawiera fruktozę, czyli cukier prostu, który doda niesamowitej energii podczas miłosnych zabaw.
- Banan – idealny afrodyzjak, nadający się do przygotowania deseru, który swoim wyglądem z pewnością rozpali i sprowokuje seksualne skojarzenia.
- Chili – niezwykle intensywne w smaku, lecz pobudza już samym swoim wyglądem. Za wrażenia smakowe tych papryczek odpowiada zawarta w nich kapsaicyna, która wpływa na zwiększenie ukrwienia narządów płciowych, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
- Ostrygi – zawarty w nich cynk pobudza, znacznie wpływa na produkcję nasienie i zwiększa pożądanie.
- Trufle – dzięki intensywnemu zapachowi stanowią niezwykle silny afrodyzjak. Grzyby te zawierają substancję, która przypomina zapach męskich feromonów.
- Pomidory – zwane przez francuzów „jabłkami miłości”, dobrze wpływają na potencję i zwiększają płodność. Zapewniają też ogólne dobre samopoczucie i pomagają utrzymać sprawność fizyczną.
- Małże – podobnie jak krewetki i ostrygi, zawierają duże ilości cynku, który znacznie wzmaga produkcję testosteronu. Ten z kolei, jak wiemy, podczas miłosnych igraszek jest niezbędny.
- Figi – w Biblii stanowiły symbol płodności. Uważane za afrodyzjak z uwagi na swój kształt oraz dużą zawartość cukrów i aminokwasów, które zarówno dodają energii, jak i wpływają na zwiększenie popędu seksualnego. Mężczyźni, którzy mają problem z potencją, powinni jeść suszone figi w dużych ilościach.
- Wanilia – dzięki swojemu delikatnemu zapachowi uchodzi za bardzo zmysłowy afrodyzjak, pobudzający wyobraźnię.
- Truskawki – z uwagi na czerwony kolor i kształt przypominający serce, traktowane są jako niezwykle kuszący afrodyzjak. Orzeźwiający smak i lekka słodycz to zasługa fruktozy, dodającej energii i witalności.
- Bazylia – od wieków traktowana jako afrodyzjak dodający energii, wpływający na zwiększenie tempa krążenia krwi z uwagi na swój wyrazisty smak. Wierzono że wpływa pozytywnie na potencję i podnosi poziom libido.
- Czekolada – uznawana za eliksir miłości. Rozpływająca się w ustach, słodka przyjemność, która pobudza zmysły i produkcję endorfin, odpowiedzialnych za dobre samopoczucie.
- Orzeszki piniowe – bogate w cynk, witaminy B i E, usprawniają seksualność, dodają energii i wigoru.
Autor: mamnatosposob
Tagi