Nasz przepis jest idealną opcją dla zabieganych, aktywnych osób, które nie mają czasu na codzienne gotowanie, a jednocześnie chcą odżywiać się zdrowo. Indyk z ryżem i warzywami to zdrowe dietetyczne danie jednogarnkowe, które można bezproblemowo przechowywać w lodówce, a następnie odgrzać. Doskonale nadaje się nie tylko na obiad, ale także lunch czy treściwą kolację.
-filet z indyka
-woreczek ryżu
-3 cebule
-pół cukinii
-paczka mrożonych brokuł lub świeże
-jogurt naturalny
-czosnek, sól, pieprz, ostra papryka
1. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu.
2. Ugotować brokuły. Świeże pokroić na drobne różyczki. Uważać by nie rozgotować, najlepiej na pół al dente. Posolić lekko wodę i dodać szczyptę cukru. Po ugotowaniu odcedzić.
3. Pokroić cebulę na piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju, po czym wrzucić cebulę, posolić, zeszklić. Dodać pokrojoną w ćwiartki cukinię, posolić, popieprzyć, dodać czosnku, smażyć przez chwilę, podlać nieco wodą.
4. Indyka pokroić w drobną kostkę, zamarynować przez chwilę w czosnku, soli i ostrej papryce. Po odparowaniu wody z patelni dodać do warzyw. Smażyć, co jakiś czas mieszając.
5. Przygotować sos czosnkowy. W tym celu zmieszać jogurt z czosnkiem, solą i odrobiną ostrej papryki.
6. Do pojemnika o płaskim dnie wyłożyć ryż, następnie indyka z warzywami. Całość polać sosem czosnkowym. Na wierzch ułożyć brokuły.
Nasz dietetyczny obiad jest gotowy! Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak