Strona Główna » Coś na ząb » Pikantny makaron arrabiata – Pyszny i szybki obiad

Pikantny makaron arrabiata – Pyszny i szybki obiad

Pikantny makaron arrabiata to pyszne i dosłownie ekspresowe danie. Jego wykonanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut, a więc to idealna na opcja na szybki obiad np. wtedy gdy mamy niespodziewanych gości. Bazą jest pikantny sos pomidorowy, który świetnie smakuje zarówno sam, jak i w towarzystwie boczku lub piersi z kurczaka.

makaron arrabiata

Makaron arrabiata składniki na dwie porcje (w razie potrzeby podwoić składniki)

– makaron, najczęściej penne, ale kokardki też się sprawdzą

– puszka pomidorów (w sezonie, oczywiście lepsze będą świeże)

– 2 ząbki czosnku

– 1 długa, ostra papryczka

– sól, pieprz, ew. cukier

– średnia cebula

– opcjonalnie: boczek lub pierś z kurczaka

– natka pietruszki

Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.

Makaron arrabiata – przepis:

1. Makaron gotujemy al dente. Boczek/ pierś kroimy w kostkę. Jeśli przygotowujemy klasyczną arrabiatę bez dodatków, od razu przechodzimy do punktu 2.

makaron arrabiata

2. Boczek podsmażamy, nie musimy używać tłuszczu, wystarczy ten, który się z niego wytopi. (W innych przypadkach używamy łyżki oliwy z oliwek). Gdy tłuszcz z boczku się wytopi i jest go na oko za dużo, odlewamy min. połowę.

makaron arrabiata

3. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do boczku, aż do zeszklenia. Papryczkę myjemy. Jeśli chcemy, by sos był nieco łagodniejszy, oczyszczamy ją z nasion. Jeśli wolimy wersję pikantniejszą, kroimy ją wraz z nasionami, wrzucamy do boczku i cebulki.

makaron arrabiata

4. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub siekamy, dorzucamy do boczku. Chwilę podsmażamy, wrzucamy pomidory w puszce, mieszamy.

5. Pozwalamy wodzie  z pomidorów odparować, mieszamy sos, aż go zgęstnienia. Następnie kosztujemy. Dodajemy sól, pieprz. W przypadku pomidorów z puszki może się zdarzyć, że sos będzie zbyt kwaśny, wtedy delikatnie słodzimy. Gotowym sosem polewamy makaron, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

makaron arrabiata

Sami widzicie, makaron arrabiata to idealna propozycja na szybki obiad. Jeśli nie mamy świeżej papryczki, równie dobrze możemy użyć chilli w proszku. Prosty i pożywny posiłek!

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 2 komentarze

  1. Żyć nie umierać napisał(a):

    Rewelacyjny przepis – szybki, łatwy i koniecznie muszę go wypróbować 🙂

  2. WegeCzupa napisał(a):

    korzystam zawsze jeśli mam ochotę na makaron w wersji wegetariańskiej 🙂
    baza sosu jest genialna, czasem dorzucę odrobinę pieczarek, kukurydzę lub fasolkę jeśli akurat mam w lodówce.
    Polecam !! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *