Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Zdrowie » Co zakwasza organizm? 7 sposobów na odkwaszenie organizmu

Co zakwasza organizm? 7 sposobów na odkwaszenie organizmu

Wiosna już się zaczęła, dni są coraz dłuższe i jaśniejsze, pogoda sprzyja spacerom i terenowym wycieczkom, a ty czujesz się przemęczony, osłabiony, wiecznie niewyspany i na dodatek wciąż boli cię głowa? Wstając rano z łóżka nie masz energii, nie cieszą cię słoneczne poranki, a stawy odmawiają posłuszeństwa, kiedy tylko schylisz się lub podniesiesz coś ciężkiego? I myślisz pewnie, że to wiosenne przesilenie albo zwyczajny brak czasu na relaks, prawda? Uważaj, to mogą być oznaki nieprawidłowej diety. Może właśnie nadszedł czas, by zastanowić się co zakwasza organizm?

Ociężałość po zimie

Z początkiem wiosny bardzo wiele osób cierpi na dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu, co jest spowodowane zimową dietą, bogatą w produkty, które właśnie w największym stopniu wpływają na zakwaszenie naszego organizmu. Ponieważ zimą potrzebujemy więcej wysokoenergetycznych produktów i potraw, dlatego sięgamy po te, które zawierają sporo kalorii, tłuszczu i cholesterolu. Niestety utrzymywanie takiej diety przez dłuższy czas skutkuje właśnie złym samopoczuciem, zmęczeniem i problemami trawiennymi.

Jeśli do tego zauważasz u siebie łamliwość paznokci, wypadające włosy i problemy skórne (trądzik, wysypki, przesuszenie) – tym bardziej powinieneś brać pod uwagę możliwość, że masz po prostu zakwaszony organizm. W jaki sposób należy się więc odżywiać? Co jeść, a czego unikać? I czy dieta załatwi sprawę?

Co zakwasza organizm – sprawdź, co tobie szkodzi

Niestety problem z zakwaszeniem organizmu nie jest tak prosto rozwiązać. Nie chodzi tylko i wyłącznie o unikanie produktów, które mają działanie zakwaszające, bowiem tak na dobrą sprawę, żadnego rodzaju nie powinno się wykluczać. Zdrowa, zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie grupy produktów, bowiem tylko ich odpowiednie połączenie może nam zagwarantować zdrowie i witalność.

Organizm potrzebuje zarówno tłuszczów, jak i cukrów, a także węglowodanów, lecz w dobrze skomponowanych ilościowo konfiguracjach. Dlatego jeśli nagle wyłączymy z naszego menu te najbardziej zagrażające zakwaszeniem produkty, w pewnym sensie znowu sobie zaszkodzimy, zabierając cenne białko i mikroelementy.

Najlepsza rada jest taka, by nie rezygnować z niczego w radykalny sposób, nadal jeść produkty należące do wszystkich grup pokarmów, lecz rozsądnie traktować ich ilość.  Nie zaszkodzi też większa dawka ruchu i aktywności fizycznej na świeżym powietrzu.

Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie co zakwasza organizm w największym stopniu. Tych produktów radzimy nie nadużywać:

  1. Tłuste mięso, wędliny i wszelkie paczkowane produkty mięsne do odgrzewania.
  2. Cukier, ciasta, kupne ciasteczka, wafelki, markizy i wszelkie foliowane wypieki.
  3. Jajka, produkty mleczne – tłuste żółte sery, słodzone jogurty, mleko i maślanka owocowa.
  4. Konserwy, mielonki, pasztety zawierające konserwanty.
  5. Kawa i alkohol w dużych ilościach.

Jak przeciwdziałać? W jaki sposób odkwasić organizm?

Aby wspomóc swój organizm w walce z zakwaszeniem, należy stosować się do kilku prostych zasad. Pozwolą one stopniowo wrócić do dobrej formy i cieszyć się lepszym samopoczuciem:

  1. Zmiana nawyków żywieniowych – przede wszystkim urozmaicone potrawy, zawierające więcej warzyw i owoców. Zbyt monotonna dieta to zabójstwo dla paznokci, włosów i kondycji skóry. Czasem warto zastąpić ziemniaki kaszą lub ryżem, a słodycze świeżym sokiem owocowym lub koktajlem z owoców i jogurtu naturalnego.
  2. Więcej snu – sen ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pozwala mu się zregenerować po ciężkim dniu i nabrać siły na kolejny. O wiele więcej korzyści z nowej, zdrowszej diety wyniesie twój organizm wówczas, gdy zapewnisz mu odpowiednią dawkę snu, odpoczynku i relaksu.
  3. Mniej używek – zapomnij o mocnej kawie i herbacie, jeśli pijesz je w nadmiarze. Zamiast tego wybieraj herbaty zielone, czerwone lub pu-ehr, które pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej i regulują metabolizm.
  4. Soki na zdrowie – soki owocowe bez cukru lub świeżo wyciskane, to doskonały zastrzyk energii od rana. Idealna będzie też woda mineralna z dodatkiem limonki lub soku z cytryny. Wbrew kwaśnemu smakowi, cytryna wcale nie zakwasza organizmu. Wręcz przeciwnie – ma działanie odkwaszające.
  5. Nie odwiedzaj McDonald’s – fast foody oraz słodkie gazowane napoje, to twój najgroźniejszy przeciwnik. Staraj się zwalczać pokusę wstąpienia na porcję frytek czy małego hamburgera. Jeden taki posiłek przekreśli twoje tygodniowe starania o utrzymanie zdrowej diety.
  6. Więcej ruchu – aktywność fizyczna, regularna gimnastyka i uprawianie sportu pomogą ci zwiększyć odporność organizmu na osłabienie i poprawią kondycję. Lepiej dotleniony organizm to także zdrowsza i bardziej promienna skóra.
  7. Zielone jest ok! – wprowadź do swojej diety jak najwięcej zielonych owoców i warzyw: brokuły, ogórki, szpinak, sałata, szczypiorek, cukinia, fasolka szparagowa, brukselka czy jarmuż – to najlepsza broń w walce z zakwaszonym organizmem. Im więcej zieleni na talerzu, tym lepiej.

Ciesz się zdrowiem

Zdrowy i wypoczęty organizm, to także zdrowa skóra, włosy i paznokcie oraz brak problemów ze snem. Aby czuć się dobrze we własnej skórze, trzeba dbać o swoje ciało, nie tylko od jego strony zewnętrznej, ale także od wewnątrz. W tym celu należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, zawierającą cenne składniki odżywcze w najlepszych dla nas proporcjach. Ułatwi to zarówno utrzymanie prawidłowej wagi ciała, jak i jego dobrej kondycji. A dzięki dodatkowej porcji ruchu zyskasz pewność, że zakwaszony organizm nie będzie stanowił twojego problemu.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *