Zacznijmy od tego,że kasza jaglana przyrządzana z prosa, jest jedną z najzdrowszych kasz. To istna skarbnica witamin z grupy B:B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Zawiera również mnóstwo takich pierwiastków, jak żelazo,potas,fosfor i miedź- odgrywających ważną rolę w naszej kondycji zdrowotnej . W kaszy jaglanej jest mało skrobi, za to dużo białka, dlatego też jest doskonałym składnikiem diet ,polegających na ograniczeniu węglowodanów w spożywanych posiłkach.
Kaszę jaglaną możemy spożywać jako bazę pełnowartościowego obiadu np. zastepując nią makaron czy ziemniaki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Ostatnio coraz popularniejsze staja się ciasta, w których wykorzystana jest kasza jaglana jako zamiennik mąki. Takie ciasta napewno poza walorami smakowymi, dostarczają nam zdecydowanie więcej wartości odżywczej aniżeli ciasta na bazie mąki pszennej. Z kaszy jaglanej ”wyczarujemy” również pyszne farsze do pierogów czy naleśników, kotlety czy zupy mleczne.
Masz katar? Męczy cię uporczywy, mokry kaszel? Jedz kaszę jaglaną! Kasza ta ma właściwości osuszające, a co za tym idzie zmniejsza ilość wydzieliny w błonach śluzowych nosa i oskrzeli. Ma także działanie antywirusowe, czyli wspomaga organizm w walce z przeziębieniami i grypą.W ziarenkach kaszy jaglanej nie znajdziemy glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chorujące na celiakię. Ze względu na swoją lekkostrawność kasza ta jest polecana jako jedna z pierwszych składników wprowadzanych przy rozszerzaniu diety niemowląt.
Dbając o nasz wygląd nie wolno nam zapomieć o tej kaszy w codziennej diecie. Zawiera bowiem rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która zapewnia nam zdrowe paznokcie, włosy i skórę.
Kasza jaglana jako jedyna z kasz ma odczyn zasadowy, przez co neutralizuje toksyny z zakwaszających nasz organizm produktów, których niestety, ale w codziennej diecie jest najwięcej. Antyoksydanty zawarte w kaszy likwiduja wolne rodniki,co sprawia ,że ma ona silne działanie antynowotworowe.
Autor: Edyta Sawa
Uwielbiam wszelkie rodzaje kaszy i często wykorzystuję ją w swojej kuchni. Płatki z kaszy jaglanej z różnej maści owocami jadam zwykle na śniadanie.