Strona Główna » Blogostrefa » Kulinarne zamienniki przy pieczeniu ciast

Kulinarne zamienniki przy pieczeniu ciast

Przygotowanie ciasta do wypieku to najmniej odpowiedni moment, w którym uświadamiamy sobie, że brakuje nam jednego ze składników. Aby nie panikować lub nie marnować czasu na zakupy warto poznać kulinarne zamienniki, dzięki którym uratujemy sytuację.

Kulinarne zamienniki mąki pszennej

1 szklankę mąki pszennej zastępujemy:

Mąka pełnoziarnista (1 szklanka) – zdrowszy substytut mąki pszennej, polecany szczególnie do różnego typu ciastek i ciast kruchych

Ugotowana fasola (1 szklanka) – można użyć tej z puszki. Nadaje się do ciast czekoladowych, np. brownies

 

Kulinarne zamienniki jajek

1 jajko zastępujemy:

¼ szklanki puree ziemniaczanego lub dyniowego – nadadzą ciastu wilgotności i ciężkości, należy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej

Banan – rozgnieciony widelcem lub zmiksowany, najlepszy do słodkich wypieków, należy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka siemienia lnianego – wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody, zwiąże ciasto i nada wilgotności

1/3 szklanki tartej marchwi, buraka lub cukinii – zwiążą ciasto, idealne do wytrawnych wypieków

 

Kulinarne zamienniki śmietany

1 szklankę śmietany zastępuje:

1 szklanka mleka z dodatkiem łyżeczki masła – w przypadku słodkiej śmietanki

1 szklanka jogurtu naturalnego – w przypadku śmietany kwaśnej

 

Kulinarne zamienniki tłuszczy

1 szklanka puree z banana lub awokado – zamiast szklanki masła w ciastach

1 łyżka oleju kokosowego – zamiast 1 łyżki masła we wszelkich ciastach i polewach

Puree z jabłek – zastąp połowę tłuszczu w przepisie, przykładowo zastępując szklankę oleju dodaj pół szklanki oleju oraz pół szklanki puree.

 

Wymienione powyżej kulinarne zamienniki uratują nas w sytuacji kryzysowej podczas pieczenia ciasta, niektóre z nich są również zdrowszą i mniej kaloryczną opcją.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *