Strona Główna » Blogostrefa » Jak samodzielnie przygotować znane mieszanki przypraw?

Jak samodzielnie przygotować znane mieszanki przypraw?

Wiele przepisów kuchni rodzimej i zagranicznej wykorzystuje gotowe mieszanki przypraw. Używanie mieszanek ze sklepowej półki nie zawsze jest korzystne dla naszego portfela i  zdrowia. W składzie oprócz znanych nam przypraw znajdziemy całe zastępy konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników i soli. Przyprawy pozwalają ograniczyć spożycie soli, dlatego warto przygotowywać własne mieszkanki przypraw, jako tanią i aromatyczną alternatywę dla komercyjnych miksów.

 

Aby przygotować poniższe mieszanki przypraw wystarczy wymieszać je w miseczce lub słoiczku. Opcjonalnie można użyć moździerza.

 

Przyprawa gyros:

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczki mielonego pieprzu

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki rozmarynu

 

Mieszanka ta idealna jest do potraw kuchni śródziemnomorskiej, razem z olejem lub oliwą tworzy smaczną marynatę do drobiu i innych mięs. W wersji wegańskiej można zamarynować tofu pokrojone w kostkę.

 

Przyprawa burrito:

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka suszonej cebuli

 

Tak przygotowana mieszanka pasuje do wszelkich dań kuchni meksykańskiej, zarówno do farszu na burrito czy taco, ale również do chilli con carne lub innych gulaszy i zup.

 

 

Przyprawa do piernika, grzanego piwa i wina:

Składniki sypkie:

3 łyżeczki cynamonu

3 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Składniki wymagające zmielenia:

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka goździków

2 ziarenka czarnego pieprzu

 

Ziele angielskie, goździki i pieprz ucieramy w moździerzu lub miksujemy młynkiem. Dodajemy sproszkowane przyprawy. W wersji do grzańca można zostawić goździki w całości.

 

Przyprawa chai:

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka goździków

 

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu. Na jej bazie powstaje popularna ostatnio chai latte, czyli aromatyczna herbata z mlekiem. Chai latte serwowane jest również jako kawa. Przyprawę można dodać też do gorącej czekolady.

 

Domowa mieszanka curry:

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kardamonu

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu kajeńskiego

 

Przyprawa curry stosowana jest do dań kuchni indyjskiej. Łyżeczkę tej mieszanki przypraw warto dodać do gotującego się ryżu, dzięki czemu nabierze pięknego koloru i orientalnego smaku.

 

Przygotowując własne mieszkanki przypraw można stosować zmielone wcześniej przeprawy lub użyć tych w całości. Ucieranie w moździerzu lub młynku pozwala wydobyć bardziej intensywny smak. Dodatkowo przed ucieraniem ziarenka przypraw warto rozgrzać na suchej patelni.

Tak przygotowane mieszanki przypraw będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowe. Dodatkowo sami decydujemy, jakie składniki mają największe znaczenie, możemy wykluczyć również te powodujące alergię.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 4 komentarze

  1. […] kaszy) – puszka krojonych pomidorów – szklanka kukurydzy/fasoli konserwowej – łyżka przyprawy burrito  – kilka placków […]

  2. […] – łyżka przyprawy korzennej  […]

  3. […] 3 łyżki przyprawy korzennej  […]

  4. […] 1 łyżka przyprawy korzennej  […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *