Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Zdrowie » Zioła i przyprawy, które postawią Cię na nogi jesienią

Zioła i przyprawy, które postawią Cię na nogi jesienią

Jesienią nasza odporność osłabiona jest przez trudne warunki atmosferyczne, przez co częściej dopadają nas rozmaite infekcje, przeziębienia czy grypa. Warto wzmocnić organizm stosując zioła i przyprawy, których właściwości antyseptyczne doceniane są od wieków.

Poznaj najlepsze zioła i przyprawy do stosowania w sezonie jesienno-zimowym:

Cynamon

Jedna z najczęściej używanych i zarazem najstarszych przypraw korzennych. Powstaje poprzez sproszkowanie kory drzewa cynamonowego. Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie grzybobójcze, zwalczają infekcje oraz łagodzą wzdęcia i nudności. Cynamon polecany jest również osobom odchudzającym się, przyspiesza przemianę materii i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Jak stosować: dodaj szczyptę do deserów i ciast, potraw z ryżu, grzanego wina i piwa, świetnie sprawdzi się również w daniach azjatyckich. Odrobina cynamonu poprawi smak herbaty, zaś posypany na wierzch kawy nada jej odświętnego charakteru.

Imbir

Podstawowy składnik przyprawy do piernika (wraz z cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową). Spotykany zarówno jako wersja sproszkowana, jak również świeże kłącze. Działa przeciwzapalnie, usuwa toksyny z organizmu, jego napotne właściwości zwalczają gorączkę. Pomocny w infekcjach dróg oddechowych.
Jak stosować: imbir zaostrza aromat słodkich dań, pasuje również do dań orientalnych. Świeży imbir, obrany ze skórki i pokrojony w kawałki, dodaj do herbaty z cytryną i miodem a z pewnością rozgrzeje Cię w zimny dzień.

Kurkuma

Ta żółta przyprawa to podstawa popularnej mieszanki przypraw curry. Nadaje potrawom żółte zabarwienie. Silnie antyseptyczna, ma działanie pobudzające, pomaga zwalczać komórki nowotworowe.
Jak stosować: dodaj 1 łyżeczkę kurkumy do gotowania ryżu. Nada mu piękną barwę i urozmaici smak. Możesz stosować również do dań mięsnych bądź warzywnych.

Chili

Sproszkowane papryczki nadają potrawom pikantnego smaku. Występuje również pod nazwą pieprz kajeński (cayenne). Jedzenie potraw przyprawionych chili powoduje uwalnianie się endorfin, będących doskonałym lekiem na jesienną chandrę. Uczucie ciepła rozgrzewa zatkane zatoki i pomaga w walce z katarem. Papryczki chili są również bogactwem witaminy C, doskonale wzmacniają układ odpornościowy i łagodzą bóle mięśniowe.
Jak stosować: dodawaj do gotowanej potrawy stopniowo, ostrość może wzmacniać się podczas podgrzewania. W większości dań zwykły pieprz możesz zastąpić kajeńskim. Szczypta chili dodana do gorącej czekolady podkreśli jej smak, nada jej bardziej wytrawnego charakteru.

Czosnek

Podstawowe zioło większości kuchni: polskiej, śródziemnomorskiej, włoskiej, francuskiej. Działa jak naturalny antybiotyk, łagodzi stany zapalne, zwalcza pasożyty, grzyby, bakterie i wirusy.
Jak stosować: dodawaj posiekany bądź przeciśnięty przez praskę do mięs i potraw warzywnych. Możesz przygotować również sos czosnkowy, dodając czosnek do szklanki jogurtu naturalnego, doprawiając solą i pieprzem. Świetnym sposobem na uwolnienie olejków eterycznych jest natarcie opieczonych kromek chleba ząbkiem czosnku. Takie tosty nie tylko świetnie smakują, ale również udrażniają nos.

Mięta

Orzeźwiający napar z miętym kojarzy się raczej z latem, jednak ze względu na swe właściwości powinna być spożywana szczególnie jesienią i zimą. Mięta działa wzmacniająco, polecana jest w gorączce, przeziębieniu i gry, pomaga w infekcjach gardła i zatok.
Jak stosować: przygotuj napar z suszonych bądź świeżych listków. Pokrojone pędy i liście możesz dodać do deserów i potraw mięsnych.

Lipa

Napar z kwiatów lipy to stosowany od wieków środek przeciwgorączkowy. Zawarte w lipie związki mają działanie napotne, moczopędne, przeciwskurczowe, łagodzące kaszel.
Jak stosować: przygotuj napar pod przykryciem, możesz dodać syropu malinowego dla wzmocnienia właściwości i poprawienia smaku.

Powyższe zioła i przyprawy wzmocnią twój organizm jesienią, pomogą w walce z chorobą i poprawią nastrój podczas deszczowych dni. Z uśmiechem na twarzy i kubkiem gorącej herbaty z imbirem w dłoniach przywitaj nadchodzącą zimę.

 

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *