1 szklankę mąki pszennej zastępujemy:
Mąka pełnoziarnista (1 szklanka) – zdrowszy substytut mąki pszennej, polecany szczególnie do różnego typu ciastek i ciast kruchych
Ugotowana fasola (1 szklanka) – można użyć tej z puszki. Nadaje się do ciast czekoladowych, np. brownies
1 jajko zastępujemy:
¼ szklanki puree ziemniaczanego lub dyniowego – nadadzą ciastu wilgotności i ciężkości, należy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej
Banan – rozgnieciony widelcem lub zmiksowany, najlepszy do słodkich wypieków, należy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka siemienia lnianego – wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody, zwiąże ciasto i nada wilgotności
1/3 szklanki tartej marchwi, buraka lub cukinii – zwiążą ciasto, idealne do wytrawnych wypieków
1 szklankę śmietany zastępuje:
1 szklanka mleka z dodatkiem łyżeczki masła – w przypadku słodkiej śmietanki
1 szklanka jogurtu naturalnego – w przypadku śmietany kwaśnej
1 szklanka puree z banana lub awokado – zamiast szklanki masła w ciastach
1 łyżka oleju kokosowego – zamiast 1 łyżki masła we wszelkich ciastach i polewach
Puree z jabłek – zastąp połowę tłuszczu w przepisie, przykładowo zastępując szklankę oleju dodaj pół szklanki oleju oraz pół szklanki puree.
Autor: Izabela Kurda