Jedną z głównych przyczyn przerostu candidy w układzie pokarmowym jest dieta bogata w cukry i substancje przetworzone, pochodzące ze słodyczy, alkoholu, produktów mącznych. Ryzyko wrasta ze stosowaniem antybiotyków, bez dodatkowej kuracji probiotycznej. Antybiotyki wyniszczają dobrą florę bakteryjną, robiąc tym samym miejsce dla wzmożonego rozwoju drożdżaków. Długotrwały stres może mieć wpływ na występowanie kandydozy, szczególnie w połączeniu z innymi czynnikami.
Do najczęstszych objawów kandydozy należą alergie pokarmowe, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, zaparcia, stany zapalne narządów, problemy z pamięcią i koncentracją, depresja, częste infekcje. W miarę rozprzestrzeniania się grzybicy na cały organizm wzrasta liczba i intensywność objawów. Dodatkowym wskaźnikiem może być zwiększony apetyt na słodycze i cukier, niezbędny drożdżakom do rozwoju i namnażania się.
Przy występowaniu kilku z wyżej wymienionych objawów oraz nieskutecznego leczenia powiązanych chorób najprostszym sposobem jest wykonanie testu na nadmierny przerost candidy w układzie pokarmowym lub krwi.
Przy zdiagnozowaniu kandydozy lekarz zaleci odpowiednią kurację, mającą na celu obniżenie ilości drożdżaków oraz odbudowanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Aby usprawnić leczenie i zapobiec nawrotom choroby warto zmienić swój tryb życia oraz sposób odżywiania. Kontynuacja diety po zakończeniu kuracji ułatwi ustabilizowanie się prawidłowej równowagi flory jelitowej.
Produkty zakazane w tracie kuracji:
– cukry, słodycze, miód, syropy, soki
– kawa i herbaty owocowe- owoce, poza owocami cytrusowymi
– drożdże oraz wszystkie wyroby je zawierające (pizza, pieczywo, piwo, produkty z ekstraktem drożdżowym)
– produkty mączne
– produkty fermentowane
– grzyby
– suszone owoce i orzechy
– sery dojrzewające
– przetwory mleczne z laktozą
– produkty przetworzone
Produkty dozwolone w trakcie kuracji:
– warzywa
– drób, wołowina, naturalne wędliny
– ryby i owoce morza
– jogurty i kefiry probiotyczne
– jaja
– mleko roślinne niesłodzone, kozie lub owcze
– węglowodany złożone: kasza gryczana, kasza jaglana, ryż brązowy, ciemne makarony, pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży
– owoce: cytryny, grejfruty, pomarańcze, limonki, jabłka
– napoje: herbaty ziołowe, woda, soki warzywne
Autor: Izabela Kurda