– ciasto francuskie, jeden płat to około 10-12 porcji
Nasza propozycja na szybkie przekąski na imprezę ma tę zaletę, że reszta składników jest całkowicie dowolna i zależy od Waszych preferencji oraz tego co aktualnie macie w lodówce. Nada się każdy ser, szynka, boczek (cienkie plasterki)… możecie popuścić wodze wyobraźni, byleby nie przesadzić z ilością składników na cieście.
– salami
– cebula
– ostra papryczka
– sos pomidorowy ( 2 łyżki koncentratu, 2 łyżeczki oliwy, 2 łyżki wody, bazylia, rozmaryn, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz)
Opcjonalnie, sos pomidorowy możemy zastąpić oliwą z oliwek zmieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
– ser żółty
– ser półtwardy z przyprawami
– pomidorki koktajlowe
1. W zależności od tego, który sos wybraliśmy, mieszamy składniki, sos pomidorowy smakujemy, doprawiamy. Sos nie powinien mieć zbyt rzadkiej konsystencji. Gotowy sos, odstawiamy na bok.
2. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy. Dzielimy na średniej wielkości prostokąty (lub kwadraty).
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blachę wyjmujemy i wykładamy papierem do pieczenia.
4. Prostokąciki nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, kładziemy ser, salami, cebulkę, papryczkę. Nie przesadzamy z ilością, by nadto nie obciążyć ciasta. Jeśli chcemy dołożyć pomidorki, najpierw je kroimy i obsypujemy solą, by puścił sok.
5. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut, ostrożnie, by się za mocno nie przypaliły.
Nasze szybkie i proste przekąski na imprezę są gotowe! Przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać je z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Uwaga! Znikają w ekspresowym tempie 🙂
Smacznego!